AKİT MENÜ

Dünya

Rüşvetçi memurları kovmuş, uyuşturucu üretenleri öldürmüşlerdi: BM, Afganistan'da şeriatın uygulanmasını kınadı

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi Ağustos 2021'den bu yana ülkede İslami hükümlere dayalı mahkeme sistemi uyguluyor.

2024-06-06 11:13:30
2

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi Ağustos 2021'den bu yana ülkede İslami hükümlere dayalı mahkeme sistemi uyguluyor.

3

Birleşmiş Milletler Çarşamba günü Afganistan’da çok sayıda kişinin İslam hukukuna göre yargılanıp tazir cezasına çarptırılmasını kınadı ve İslam Emirliği yönetimi yetkililerine "bu uygulamalara son vermesi" çağrısında bulundu.

4

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler misyonunun (UNAMA) Salı günü ülkenin kuzeyindeki Saripul vilayetinde İslam hükümlerine göre yargılanıp tazir cezasına çarptırılan 63 kişinin kırbaçlanmasını kınadı.

5

Kurum, X'te yayınladığı açıklamada "UNAMA, fiziksel cezayı kınadığını yineliyor ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

6

Ağustos 2021'de Afganistan'daki ABD ve NATO destekli Kabil yönetimini devirdikten sonra İslam Emirliği'ni yeniden tesis eden Taliban, o tarihten bu yana ülkede kurulan İslam mahkemeleriyle yani şeriat ile hüküm veriyor.

7

Mahkemenin verdiği tazir veya kısas cezaları, genellikle kararın açıklandığı vilayetin futbol stadyumunda halka açık bir şekilde gerçekleştiriliyor.

8

Kaynak: Mepa News

9

10

11