AKİT MENÜ

Ekonomi

BAE ve Mısır'dan çok büyük ihanet! Türkiye'nin yerini almaya başladılar

İngilizler, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili skandal gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı.

2024-06-21 08:44:37
1

İngilizler, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili skandal gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı.

2

Middle East Eye, "Gazze Savaşı: Bölgesel Ticaret Dinamiklerini Nasıl Değiştiriyor?" başlıklı bir analiz yayımladı. İşte o analizden öne çıkanlar...

3

İsrail Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, İsrail'in Ekim ayından bu yana Gazze'ye yönelik saldırısına rağmen, bazı Arap ülkeleri İsrail'e olan ihracatlarını artırdı.

4

Mısır'ın İsrail'e ihracatı 2024'te iki katına çıkarak 25 milyon dolara ulaştı. Bu artış, iki ülke arasındaki enerji ve güvenlik iş birliğinin artmasıyla bağlantılı.

5

: Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) İsrail'e ihracat da Mayıs 2024'te 242 milyon dolara yükselerek 2023'e göre artış gösterdi.

6

Ürdün'den İsrail'e ihracat da Mayıs 2024'te 35,7 milyon dolara ulaşarak 2023'e göre bir miktar arttı.

7

Aynı dönemde Türkiye'nin İsrail'e ihracatı, Gazze'deki savaşa tepki olarak Türkiye tarafından getirilen ihracat kısıtlamaları nedeniyle yarıdan fazla düştü. Mayıs 2024'te Türkiye'nin ihracatı 116,8 milyon dolara geriledi, bu da 2023'teki 376,6 milyon dolarlık rakamın oldukça altında.

8

Farklı ülkelerin İsrail'e karşı farklı yaklaşımları, bölgesel ticaret dinamiklerini de etkiliyor. Mısır, BAE ve Ürdün, siyasi çekincelere rağmen ticari ilişkilerini sürdürmeyi tercih ediyor. Türkiye ise siyasi ve etik nedenlerle ihracatını kısıtladı.

9

Mısır, BAE ve Ürdün ise İsrail ile olan ticaretlerinden ekonomik kazanç elde ediyor. Bölgesel ticaret dinamiklerinin geleceği, İsrail-Filistin çatışmasının seyri ve bölgedeki siyasi gelişmelere bağlı olacaktır.

10

KAYNAK, ÇEVİRİ: X/TARİH VE POLİTİKA