AKİT MENÜ

Gündem

Türkiye'ye 'dostumuz' diyen o ülkeden Libya'da büyük ihanet!

Türkiye'ye dost ülke yakıştırması yapan Rusya, Libya'da ABD ile kol kola girmiş durumda. Türkiye'nin yine her zamanki gibi karşısında duran Ruslar ülkeye yeni bir gemi yolladı. Libya'ya ulaşan geminin içerisinden çıkanlar yeni bir gerilimin patlayacağına işaret ediyor.

2024-06-23 23:31:09
1

Türkiye'ye dost ülke yakıştırması yapan Rusya, Libya'da ABD ile kol kola girmiş durumda. Türkiye'nin yine her zamanki gibi karşısında duran Ruslar ülkeye yeni bir gemi yolladı. Libya'ya ulaşan geminin içerisinden çıkanlar yeni bir gerilimin patlayacağına işaret ediyor.

2

Libya doğusundaki Tobruk ve Bingazi'yi kontrol eden CIA devşirmesi Halife Hafter, Rus savaş gemilerinin ziyaretiyle birlikte Afrika gündeminin ilk sırasına oturdu.

3

Rus donanmasına bağlı Varyag kruvazörü ile Amiral Şapoşnikov fırkateyni, 18 Haziran'da Hafter kontrolündeki Tobruk Limanı'na yanaştı. Gemilerden yüklü miktarda askerî teçhizat indirildiği belirtiliyor.

4

Rusya'nın darbeci Hafter güçlerine yönelik bu açık desteği Libya'nın bütünlüğünü savunan tüm kesimlere meydan okuma niteliğinde görülürken aynı zamanda Türkiye destekli meşrû Trablus hükümetine de tehdit anlamı taşıyor.

5

Rus savaş gemilerini törenle karşılayan darbeci Hafter ve ekibi, karşılıklı işbirliğinin artırılması mesajı verdi.

6

Rus Afrika Lejyonu'nu güçlendirmek amacıyla Tobruk kentindeki Hariga Limanı'na silah, mühimmat ve askerî sistemler taşımaya devam eden Moskova, aynı zamanda iç savaş ve katliamlarla sarsılan Sudan'daki Hızlı Destek Güçleri (HDK) adlı yapılanmaya destek veriyor.

7

Sudan batısındaki Darfur bölgesini işgal eden ve burada on binlerce insanın ölümünden sorumlu olan HDK milisleri, Hafter güçleri ve Rus askerlerinin organizasyonuyla aylardır silah-mühimmat tedariği sağlıyor.

8

Kara Kıta'daki varlığını güçlendirirken 'güvenlik' hizmeti sağladığı ülkelerden altın ve elmas madenlerini isteyen Rus yönetiminin özellikle Sudan, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 5 milyar avronun üzerinde gelir elde ettiği belirtiliyor.

9

Savaş gemilerinin Tobruk ziyaretiyle Libya'nın bölünmesi projesini bundan sonra da destekleyeceğini ilan eden Moskova, bir yandan bu ülkenin 'birlik ve bütünlüğünün arkasında durduklarını' ileri sürüyor.

10

2019-2020 döneminde Avrupa ülkelerinin yanında Mısır, BAE ve Rusya'nın desteğini alan Hafter, Sudanlı Cancavid milisleriyle birlikte başkent Trablus'u kuşatmış, meşrû hükümet güçleri bu saldırıları Türk ordusunun desteğiyle püskürtmüştü.

11

ABD'nin de perde gerisinden destek verdiği Hafter güçleri, sonraki dönemde Sirte-Cufra hattına kadar geriletilmişti.

12

1980'li yıllardaki Libya-Çad savaşı sırasında Çad ordusuna esir düştükten sonra Fransız istihbaratı tarafından kurtarılan Halife Hafter, daha sonra götürüldüğü ABD'de onlarca yıl ikamet etti ve Amerikan vatandaşlığına sahip oldu.

13

'CIA devşirmesi' olarak bilinen Hafter, 2011 yılında Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Batı destekli isyan sonucu öldürülmesiyle birlikte bu ülkeye gönderildi.

14

Rusya, meşrû hükümete darbe girişiminde bulunan ve Sudanlı milislerle işgal hareketine girişen CIA devşirmesi Hafter'i 2019 yılından beri destekliyor. Libya'da yaklaşık 2 bin kadar Rus askeri bulunduğu sanılıyor.

15

Fiilen ikiye bölünmüş durumdaki ülkeyi birleştirmeyi amaçlayan başkanlık seçimleri 2021 sonlarında planlanmıştı ancak Hafter güçlerinin Trablus'a yönelik tehditleri ve seçim güvenliğine dair sorunlar nedeniyle süreç başarısız oldu.

16

Türkiye ile 2019 yılında deniz yetki alanı belirleme anlaşması imzalayan Libya, 2022 sonlarında da hidrokarbon kaynaklarının bulunup çıkarılması ve işlenerek satılması konusunda Ankara ile kapsamlı bir anlaşma imzalamıştı.

17

Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe, ülkesinin güvenlik ve istikrarının devamı için Türkiye ile ilişkilere büyük önem veriyor.

18

KAYNAK: TRHABER