AKİT MENÜ

Gündem

İtalyanlar Türkiye'ye ait istasyondan NAVTEX mesajı yayımlattı! ABD, Fransa, Yunanistan, Rumlar şoka girdi

İtalyan kablo şirketi C/S TELIRI'nin Doğu Akdeniz'deki NAVTEX'i gündeme oturdu. Yunanistan ve Rumlar olan biten karşısında şok olurken onların destekçisi ABD ile Fransa ise hayal kırıklığına uğradı.

2024-06-26 21:13:54
1

İtalyan kablo şirketi C/S TELIRI'nin Doğu Akdeniz'deki NAVTEX'i gündeme oturdu. Yunanistan ve Rumlar olan biten karşısında şok olurken onların destekçisi ABD ile Fransa ise hayal kırıklığına uğradı.

2

C/S TELIRI isimli İtalyan kablo döşeme gemisi Doğu Akdeniz’deki Mavi Vatan sınırlarımız içerisindeki alanda çalışma için Türkiye’ye ait istasyondan NAVTEX mesajı yayınlattı.

3

Ancak bu durum Yunanistan ve GKRY’i rahatsız etmiş. Çünkü sözde Sevilla haritasına göre Yunanistan ve GKRY’e ait olduğu iddia ediliyor.

4

İtalyan Kablo Döşeme Gemisi C/S TELIRI bu adımla Doğu Akdeniz'deki bu alanın Türk Kıta Sahanlığı sınırları içerisinde olduğunu tescilledi.

5

Ankara'nın attığı her adımı büyük bir dikkatle takip eden Yunan medyası Türkiye'nin dün akşam yayınladığı NAVTEX'i değerlendirdi.

6

Mavi Vatan'ın tamamen restorasyonu kapsamında Türkiye , Rodos'un güneyinde ve Girit'in doğusunda potansiyel Yunan kıta sahanlığı içerisinde yer alan geniş bir alanda kablo döşeme gemi operasyonları için dün bir NAVTEX yayınladı diyen Protothema, "Ankara buranın 'Türk kıtası' olduğunu belirtti." ifadelerini kullandı.

7

Habere devam eden Protothema, "Bu bölgenin tek taraflı ve keyfi bir şekilde BM'ye meşhur Türk harfleriyle Türk MEB'i olarak ilan edilmesi, Yunanistan kıta sahanlığının büyük bir bölümünü yasa dışı olarak örtmesi ve Turkolivian Memorandumu çizgisini takip etmesi nedeniyle Yunanistan ile ilişkilerde gerginliğe neden oluyor." dedi.

8

Yunan Yetkilileri dün gece yarısından kısa bir süre sonra bir NAVTEX (NAVWARN 576/24) yayınladılar ve bu yayınla 25 Haziran'dan 23 Temmuz'a kadar C/S Teliri'den Yunanistan'a düşen bölgeyi işaretleyecek bir denizaltı kablosu döşeme çalışmasını duyurdular diyerek habere devam eden Yunan basını, " AVTEX baskısının toprakları, bu alanların Helen Kıta Sahanlığı kapsamına girdiğine işaret ediyor.

9

Yunanistan'ın keyfi olarak talep ettiği bu alanda araştırma yapmak için C/S Teliri'yi yöneten şirketin, sorun yaşamamak için Türkiye'den izin talep edip etmediği şüphelidir, o sırada Türk NAVTEX'i yayınlanmıştır." denildi.

10

Habere devam eden Yunan medyası şöyle devam etti; "Bununla birlikte, dün Türkiye'nin, Kıbrıs MEB'indeki C/S Teliri operasyonlarına ilişkin Kıbrıs Bildirimi'nin (22 Haziran - 3 Temmuz) Kıbrıs'a karşı kendisini taçlandırdığı başka bir NAVTEX yayınlaması karakteristiktir. Türkiye, diğerlerinin yanı sıra, yetkisiz bir istasyon olmasına rağmen, ne Kıbrıs MEB'inin sınırını ne de Larnaka İstasyonunun (JRCC LARNACA) Navtex ihracı konusundaki sorumluluk alanını tanımıyor."

12

KAYNAK: TRHABER, TURKDEIGS