AKİT MENÜ

Gündem

Suriye'de ortalık karıştı! İHA ile savaş uçağı birbirine girdi

Suriye'de Fırat Kalkanı bölgesinde provokasyon yaşanırken bu kez İHA'lar ile savaş uçakları karşı karşıya geldi.

2024-07-02 08:03:52
1

Suriye'de Fırat Kalkanı bölgesinde provokasyon yaşanırken bu kez İHA'lar ile savaş uçakları karşı karşıya geldi.

2

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Yuriy Popov, ABD liderliğindeki koalisyona MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracının (SİHA) Suriye hava sahasında Rus Hava-Uzay Kuvvetlerine ait bir An-30 uçağına tehlikeli bir şekilde yaklaştığını açıkladı.

3

Popov, açıklamasının devamında, “30 Haziran günü, saat 09:23 ile 09:30 (TSİ) arasında, Humus vilayetinin el-Sukhneh bölgesi üzerinde, 6 bin 7 bin metre yükseklikte, Suriye hava sahasında rutin bir uçuş gerçekleştiren Rus Silahlı Kuvvetlerine ait bir Su-35 uçağı ile ‘koalisyonun’ MQ-9 ‘Reaper’ silahlı insansız hava aracı arasında bir kez daha tehlikeli bir yakınlaşma yaşanmıştır” ifadelerini kullandı.

4

Popov gün içinde koalisyona ait iki çift F-15 savaş uçağı, bir çift Rafale savaş uçağı, bir çift Typhoon savaş uçağı ve bir çift A-10 Thunderbolt saldırı uçağı tarafından El Tanf bölgesinde 10 ihlal kaydedildiğini de belirtti.

5

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, gün içinde Rus tarafıyla koordine edilmemiş keşif uçuşlarıyla ilgili olarak 9 Aralık 2019 tarihli çatışmasızlık protokollerinin 7 ihlali tespit edildiğini de ekledi.

8

ABD, Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla harekat bölgesindeki üslerini boşaltırken petrol sahaları civarında yerleşmeye öncelik vermişti.

9

Terör örgütü PKK/YPG'ye desteğini sürdüren ABD güçleri, halihazırda Suriye'de Haseke, Rakka ve Deyrizor illerinde örgüt işgalindeki bölgelerde çok sayıda üs ve askeri noktada varlık gösteriyor.

10

Washington, PKK/YPG'li teröristlerin işgalindeki petrol sahalarında bulunan askeri üs ve noktalarına da sürekli takviye gönderiyor.