AKİT MENÜ

Dünya

Yunan donanması perişan halde! Son sayıları paylaştılar

Yunan donanması, artan personel istifaları ve emeklilikler sebebiyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Tecrübeli personel bulmakta zorlanan donanma, kadrolarını doldurmakta da sıkıntı yaşıyor.

2024-07-14 19:28:35
2

Yunan donanması, artan personel istifaları ve emeklilikler sebebiyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Tecrübeli personel bulmakta zorlanan donanma, kadrolarını doldurmakta da sıkıntı yaşıyor.

3

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, son yıllarda personel istifaları ve emeklilikler nedeniyle deneyimli personel kaybı yaşıyor. Bu durumun en belirgin şekilde hissedildiği yer ise Yunan donanması.

4

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri Sendikası’na (ESPEENPA) göre, Yunan Donanmasında yaşanan istifalar, kuvvetin tecrübeli personelinin hızla azalmasına ve görevlerin aksamasına neden oluyor.

5

2024 yılının ilk yarısında Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden istifa eden personel sayısı 112'ye ulaştı. 2023 yılının aynı döneminde bu sayı 57 idi, yani istifa oranları neredeyse iki katına çıktı. 2023 yılının tamamında 180 personel donanmadan istifa ederken, sendika 2024 yılındaki istifa sayısının şimdiden geçtiğimiz yılın yüzde 62’sine ulaştığını ve yıl sonunda çok daha yüksek bir rakama ulaşılmasını beklediklerini açıkladı. Yetkililer, 2023'ün ikinci yarısında istifa sayılarının iki kattan fazla arttığını ve bu trendin 2024'te de devam etmesi halinde Yunan Donanmasının ciddi bir personel sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağını belirtti.

6

İstifa eden personelin yüzde 70'inin çalışma yaşında olduğu ve 5 yıldan fazla deneyime sahip olduğu, yani önlerinde uzun hizmet yılları bulunduğu ifade edildi. Sendikaya göre, istifa eden personelin yanı sıra 73 personel de sağlık sorunları nedeniyle işten çıkarıldı. Bu personelin çoğunun geri hizmet görevlerinde kullanılabileceği, ancak donanmanın bu yolu tercih etmediği iddia edildi.

7

Çoğunlukla gemilerde görev yapan personelin istifa ettiği belirtilirken, teknik destek, bakım ve tedarik gibi geri hizmet görevlerinde çalışan personelden de önemli sayıda istifaların yaşandığı ve bunun gemilerin savaşa hazırlık durumu üzerinde olumsuz etkileri olduğu ifade edildi.

8

Personelin çoğunlukla kötü çalışma koşulları, maddi yetersizlikler ve görev tazminatlarını alamama gibi sebeplerle istifa ettiği belirtiliyor. İstifa oranlarının bu şekilde artmaya devam etmesi durumunda Yunanistan Deniz Kuvvetlerinin birkaç yıl içinde görevlerini yerine getirecek yeterli personel bulamayacağı ve sorumluluklarını yerine getiremeyeceği öngörülüyor.

9

Yunan medyasına göre, Kızıldeniz’de Husi saldırılarına karşı görev yapan Yunan Donanmasına ait gemiler zorlu anlar yaşıyor. Yunan Donanmasının katılım sağladığı Kızıldeniz’deki çok uluslu görev gücü, Aspides Operasyonu kapsamında bölgedeki ticari gemilere koruma sağlıyor. Operasyona dört Avrupa Birliği üyesi ülkenin fırkateynleri katılıyor ve 19 ülke farklı kapasitelerde destek veriyor.

10

Yunanistan da Husi saldırılarından zarar gören gemilerini korumak için Avrupa Birliği'nin Aspides Operasyonuna katılma kararı aldı. Bu kapsamda Hydra fırkateyni göreve katıldı ve Husi saldırılarına karşı ticari gemileri korumaya çalıştı. Yunan Genelkurmayı, Hydra fırkateyninin görevlerinden dolayı memnuniyetini dile getirirken, 10 Haziran tarihli iEdiseis haber sitesi, durumun pek iç açıcı olmadığını ortaya koydu. İddiaya göre, Hydra'da görev yapan denizciler, görev süresi boyunca çok sayıda zorluk yaşadı ve personelin bir kısmı görevden sonra istifa etti.

11

Geminin modernizasyon geçirmemesi nedeniyle silah sistemlerinin güncelliğini yitirdiğini belirten personel, geminin saldırılara karşı savunmasız olduğunu ifade etti. Mektuba göre, fırkateyn etkili bir ihasavar silah sistemine sahip olmadığı için Husilerin insansız hava araçlarından kaçınmak zorunda kaldı. Fırkateyn, insansız hava araçlarını Phalanx CIWS sistemi ile düşürmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Gemideki özel kuvvetler personeli de av tüfekleriyle ateş açtı.

12

Husiler tarafından atılan bir füzenin gemiden 150 metre uzaklıkta infilak ettiği ve bu olayın ardından geminin güçlü bir sarsıntı ve dalgalanmaya maruz kaldığı belirtildi. Füze saldırısının ardından Cubuti limanına dönen gemideki 10 personelin Yunanistan’a geri gönderilmek için dilekçe verdiği ve göreve devam etmeyi reddettiği iddia edildi. Geminin dönüşünün temmuz ayında planlanmasına rağmen haziran ayında erken dönmesi, bu iddiaları güçlendirdi.

13

Hydra fırkateyninin yerini Psara fırkateyninin alacağı açıklandı ancak Yunan medyasına göre Psara fırkateyni de görev için yeterli savaşa hazırlık oranına sahip değil. Hellas Journal’in haberine göre, Hydra’nın yerine gidecek olan Psara fırkateynine modern bir ihasavar sistem kuruldu, ancak fırkateynin yetersiz elektronik sistemleri nedeniyle sistemlerin bir kısmı Hydra’dan çıkarılarak Psara’ya yerleştirildi.