AKİT MENÜ

Dünya

Suudi Arabistan ünlü kasabayı satın alıyor! Çok büyük tepki var, halk çileden çıktı

Suudi Arabistan'ın dünya genelindeki yatırımları devam ederken bu kez ünlü tatil beldesini satın alma konusu gündeme geldi.

2024-07-16 20:25:28
1

Suudi Arabistan'ın dünya genelindeki yatırımları devam ederken bu kez ünlü tatil beldesini satın alma konusu gündeme geldi.

2

Gelişme dünya basınında büyük yankı uyandırırken bölge halkı gelişme karşısında tepkisini dile getiriyor.

3

Solhaber'de yer alan habere göre, Mısır, ülkede gittikçe kötüleşen ekonomik krize karşılık ulusal kalkınma projelerine yabancı yatırım çekmek amacıyla bazı önlemler alıyor. Bu önlemler nedeniyle Mısır, bugün topraklarının bir kısmını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

4

Mısır hükümetinden bir kaynağa göre Suudi Arabistan, Mısır Merkez Bankası'ndaki mevduatlarını kullanarak Kızıldeniz kıyısındaki "gelecek vaat eden" Ras Cemile turizm bölgesini ve Mısır'ın birkaç devletle birlikte ortak işlettiği şirketlerini satın almayı önerdi.

5

RT'de yer alan habere göre, anlaşmayı müzakere eden kuruluş olan Kamu İşletmeleri Sektörü Bakanlığı'ndan bir yetkili, Mısır'ın kendisine dövize anında erişim sağlayacak teklifi önceden onayladığını söyledi. Kahire, Şubat 2024'te BAE ile Akdeniz kıyısındaki Ras El Hekma tatil beldesinin geliştirilmesiyle ilgili olarak 35 milyar dolarlık benzer bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma Merkez Bankası'ndaki 11 milyar dolarlık yabancı mevduatın kullanılmasını da içeriyor.

6

Suudi Arabistan'ın Mısır Merkez Bankası'ndaki mevduatları yaklaşık 10,3 milyar dolar. Riyad'ın Ras Cemile'nin geliştirilmesine yönelik teklifi, Mısır eğitim şirketi Sera Education'ın yanı sıra gayrimenkul, geliştirme, sağlık, enerji, elektrik, finansal hizmetler ve gıda alanlarındaki diğer şirketlerin kontrol hissesinin satın alınmasını da içeriyor. Yerel medyaya göre, bu anlaşmalar yakında duyurulacak.

7

Ras Cemile bölgesi şu anda popüler bir dalış noktası. Güney Sina Valiliği'ndeki Şarm El Şeyh Uluslararası Havaalanı'na yaklaşık 11,5 km uzaklıkta. Ras Cemile, Mısır'ın 2016 yılında Mısır'da büyük protestolara neden olan belirsiz bir sınır belirleme anlaşması sonucunda Suudi Arabistan'a devrettiği Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarının tam karşısında yer alıyor.

8

Suudi yatırımcılar, Ras Cemile'nin Tiran ve Sanafir adalarına yakınlığı ve Şarm El Şeyh ile Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında inşa edilen Neom kentsel alanı arasında turizm geliştirme potansiyeli nedeniyle bu anlaşmayı sonuçlandırmak istiyor. Şubat ayında Mısır Kamu Sektörü Bakanı Mahmud Esmat, Ras Cemile bölgesini yatırıma sunma planlarını duyurdu. Esmat'a göre, yaklaşık 860 bin metrekarelik bu alan büyük bir stratejik değere sahip.

9

Mısır'ın büyük bir borcu var. Bu, esas olarak ülkenin yeni idari başkentin inşası ve silah anlaşmaları gibi mega projelere yaptığı harcamaların artmasından kaynaklanıyor. Merkez Bankası'na göre, Mısır'ın dış borcu son on yılda dört katına çıkarak 2023 yılı sonuna kadar 168 milyar dolara ulaştı. Bu, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 43'üne eşit. Sadece 2023'ün son çeyreğinde Mısır'ın dış borcu 3,5 milyar dolar arttı.

10

Krizin bir sonucu olarak Mısır hükümeti yardım için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yöneldi. Ülke para birimini yüzde 35'in üzerinde devalüe ederek IMF'den ek kredi aldı. Mart 2024'te IMF, Mısır'ın kurtarma kredisini 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmayı onayladı. Ayrıca IMF, Mısır'ın yaklaşık yüzde 30'luk enflasyonuyla mücadele etmesi için daha sıkı bir para politikası uygulamasını, daha esnek bir resmi döviz kuru benimsemesini, büyük hükümet projelerine yapılan harcamaları azaltmasını ve yakıt sübvansiyonlarını azaltmasını önerdi.

13

Mısır, ekonomik krizi hafifletmek için 2018'den beri devlet varlıklarını Körfez ülkelerine satıyor. Aynı hükümet kaynağına göre, Suudi Arabistan'ın teklifi ayrıca Mısır ordusuna ait olan Siwa Doğal Su Ulusal Şirketi (SAFI) ve Wataniya Petroleum dahil olmak üzere en az altı kamu şirketini satın almayı da içeriyor.

14

Şubat 2024'ün sonunda Mısır, Ras Cemile kıyı bölgesini geliştirme planlarını açıkladı. Kamu İşletmeleri Sektörü Sözcüsü Mansour Abdel Ghani, yerel televizyona verdiği röportajda Bakanlar Kurulu'nun konuyu görüşmek üzere özel bir komite kurduğunu kaydetti. Medya, özellikle 2018'de Riyad'ın Mısır'ın Güney Sina'da kendisine Neom kentsel ve iş bölgesinin bir parçası olacak bir toprak tahsis edeceğine söz verdiğini söylemesi nedeniyle, yatırımcının Suudi Arabistan olduğunu hemen tahmin etti.

16

Suudi Arabistan'ın Ajlan & Bros şirketi, Nisan ayında Ras Cemile bölgesinde yaklaşık on otel inşa edilmesiyle ilgili olarak Mısır Bakanlar Kurulu'na bir teklif sunarak 1,5 milyar dolarlık yatırım taahhütünde bulundu. Aynı zamanda, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), Mısır ile Ras Cemile Limanı'nı işletme hakkını verecek bir anlaşmaya varmaya çalıştı. Kahire'nin anlaşmayı nakit olarak finanse etme talebi nedeniyle diyalog çıkmaza girdi. Bunun sonucunda Riyad, Mısır Merkez Bankası'ndaki mevduatlarını kullanmayı teklif etti.

17

Geçtiğimiz aylarda BAE'ye Ras El-Hekma tatil beldesini satan Mısır'ın şimdi de Suudi Arabistan'a yeni bir satışla gündeme gelmesi sonrası Sisi yönetimine tepki sesleri yükselmeye başladı.