AKİT MENÜ

Gündem

Fransa ve ABD'yi ülkeden kovdular! Hakan Fidan saatler içerisinde Nijer'de tarihi hamleyi yapacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Afrika kıtasının kritik ülkelerinden birisi olan Nijer'de tarihi bir hamleye hazırlanıyor.

2024-07-16 20:59:57
1

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Afrika kıtasının kritik ülkelerinden birisi olan Nijer'de tarihi bir hamleye hazırlanıyor.

2

Nijer, 17 Mart'ta, ABD ile 12 yıl önce imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını feshettiğini ilan etmiş ve ABD'li askerlerin bir an evvel ülkeden ayrılması talebinde bulunmuştu.

3

Nijer'de yaklaşık 1000 askeri ve Agadez kentinde insansız hava aracı (İHA) üssü bulunan ABD'nin, eylül ortasına kadar ülkeden tamamen ayrılacağı duyurulmuştu.

4

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Nijer'de bulunan 300'e yakın ABD askerinin, 15 Eylül'e kadar ülkeden çekileceğini açıkladı.

5

Nijer'deki ABD askerinin durumuna ilişkin konuşan Singh, 7 Temmuz itibarıyla başkent Niamey'deki 101'inci hava üssünden tamamen çekildikleri belirtti.

6

Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA satın alan Nijer yine aynı şekilde yıllarca tüm varlıklarını çalan Fransa'yı da ülkeden kovmuştu.

7

Fransa ve ABD'ye kapıyı gösteren Nijer'e Türkiye'den çıkarma yapılacak.

8

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar yarın Nijer'i ziyaret edecek.

10

İşte o duyuru...