AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Kötü 5 gıda: Bağırsak sağlığı için bu besinleri evinize sakın sokmayın...

Bazı besinler dikkatle tüketilmeli, bazılarından ise tamamen uzak durulmalıdır. İşte ikinci beynimiz olan bağırsaklarımıza zarar veren gıdalar

2024-07-17 18:03:13
2

Bazı besinler dikkatle tüketilmeli, bazılarından ise tamamen uzak durulmalıdır. İşte ikinci beynimiz olan bağırsaklarımıza zarar veren gıdalar

3

Bağırsak mikrobiyomunuz parmak iziniz kadar bireyseldir, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsak hiçbirimizin göz ardı etmemesi gereken bir şeydir. Beslenme uzmanı Dr. Federica Amati, "Bağırsak mikrobiyomu, onları beslediğimiz şeylere yanıt veren trilyonlarca mikroptan oluşur. Bağırsak sağlığı her gün ne yediğimize bağlıdır” diyor.

4

Bağırsak sağlığını benzersiz kılan şeylerin bir kısmı genetiktir, ancak sadece sınırlı bir ölçüde. Genlerinizi değiştiremezsiniz, ancak ‘iyi’ mikroplarla bağlantılı gıdalar yiyerek mikrobiyomunuzu değiştirebilirsiniz.

5

Yanlış gıdalar tüketirseniz mikrobiyomunuz, yani bağırsak sağlığınız bozulmaya başlayacaktır. Beslenme uzmanı ve sağlık koçu Stephanie Moore, uzak durmanız gereken, bağırsak sağlığı için en kötü altı gıdayı anlattı.

6

Birçok insanın günlük kalori alımının neredeyse yarısından fazlası artık ultra işlenmiş gıdalardan (UPF) geliyor. Bu gıdalar, mutfak dolabınızda nadiren bulabileceğiniz birden fazla bileşen içeriyor veya koruyucu maddeler, tatlandırıcılar, yapay renklendiriciler ve aromalar gibi katkı maddeleri içeriyor.

7

Yüksek UPF alımı bağırsak mikrobiyotasını değiştirebilir ve inflamasyona yol açabilir. Aşağıdaki yiyeceklerin hepsi bağırsak sağlığı için kötüdür:

8

-- Sosisler -- Tavuk Nugget -- Seri üretim ekmek -- Eklenen şekerli kahvaltılık gevrekler -- Bisküvi -- Şeker ilaveli yoğurtlar -- Hazır çorbalar -- Dondurma -- Cips

9

Yüksek miktarda UPF tüketiminin kalp hastalığı, tip 2 diyabet, irritabl bağırsak sendromu, depresyon, astım ve kanserle ilişkili olduğu belirtiliyor.

10

Ultra işlenmiş gıdalardaki en büyük sorun besin açısından fakir olmalarıdır, bu yüzden insanlar bunları aşırı tüketiyor çünkü vücut besin arıyor ve onlardan alamıyor. Bu yüzden yemeyi bırakmamız için sinyal alamıyoruz. Ayrıca bağırsak mikrobiyomunu bozan emülgatörler de içeriyorlar.

11

Kızartmada kullanılan yağ türleri (ayçiçeği veya kolza tohumu, mısır veya soya gibi rafine edilmiş tohum yağları) rafinasyon sürecinin doğası gereği oldukça hasarlıdır. Ve bunlar bağırsaklar için çok zararlı olabilen omega-6 açısından çok zengindir.

12

Eğer yağı kullandıktan sonra tekrar ısıtırsanız, bağırsak duvarımıza zarar veren İleri Glikasyon Son Ürünleri anlamına gelen AGE'ler oluşur. Bir daha asla cips yemeyin demiyoruz, ancak beslenmenizdeki kızarmış yiyecek miktarını azaltmaya çalışmalı ve arada bağırsak mikroplarınızı desteklemek için gerçekten iyi beslenmelisiniz.

13

Şeker, bağırsaklarınızdaki istenmeyen mikropları besler ve bunlar da iyi şeyleri dışarıda bırakır. Ayrıca besinsel açıdan da hiçbir faydası yoktur. Aslında şekeri sindirdiğimizde bir eksiklik hissederiz, çünkü sadece onu parçalamak için besin tüketiriz.