AKİT MENÜ

Dünya

Çin denizlerde hakimiyet peşinde! Uçak gemisi CNS Shandong'da büyük hareketlilik

Filipin denizinde Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetlerinin faaliyetleri giderek artıyor. Çin uçak gemisi CNS Shandong eğitim faaliyetleri kapsamında tam gaz çalışıyor.

2024-07-19 22:22:01
2

Filipin denizinde Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetlerinin faaliyetleri giderek artıyor. Çin uçak gemisi CNS Shandong eğitim faaliyetleri kapsamında tam gaz çalışıyor.

3

Çin savaş gemilerinin tatbikatları, Asya ve Hint Pasifik ülkeleri tarafından yakından takip ediliyor.

4

Japonya Genelkurmay Ofisi’nden (JSO) Salı günü yapılan açıklamaya göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Shandong Uçak Gemisi ve beraberindeki su üstü saldırı grubu, Filipin Denizi’nde bir hafta boyunca 240 savaş uçağı fırlatma ve kurtarma, 140 helikopter kalkış ve iniş eğitimi gerçekleştirdi.

5

Japon Genelkurmay Ofisi, 9- 15 Temmuz tarihleri arasında Çin uçak gemisi CNS Shandong’un konumunu ve eşlik eden gemileri kapsayan bir bildiri yayınladı. JSO’ya göre Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri muhripleri JS Akebono (DD-108) ve JS Kirishima (DDG-174) ve muhrip refakatçisi JS Jintsu (DE-230), planlı biçimde Çin savaş gemilerini takip etti.

6

16 Temmuz günü yapılan açıklamaya göre, Çin uçak gemisinin ilk görüldüğü gün olan 9 Temmuz tarihinden itibaren Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, Çin uçak gemisinin savaş uçaklarının fırlatılmasına yanıt olarak havalandı. Yayınlanan bültene göre Shandong ve beraberindeki gemilerin konumu, Japonya’daki Miyako Adası’na göre olan mesafeye göre belirlendi.

7

Çin Donanması, bu güne kadar genellikle Tayvan ve Filipinler’in ana adası Luzon arasındaki Luzon Boğazı’nın doğusunda faaliyet gösteriyordu. Ancak geçen yıl itibariyle, bu genel konuşlanmanın dışına çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıl Filipinler ve Guam arasında tam üç kez konuşlanırken, bu yıl Filipin Denizi açıklarında ilk defa konuşlandı.

8

Miyako Adası’nın 240 ila 340 deniz mili kadar güney ve güneydoğusunda gerçekleşen bu konuşlanma sırasında, Çin Donanmasına ait, Yan’an ve Xiangyang Kruvazörleri, Guilin ve Zhanjang Muhripleri, Yuncheng Fırkateyni ve Hızlı Muharebe Destek Gemisi Chaganhu da hazır bulundu.