AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Bayraktar Kızılelma'nın motorunda herkesi şaşırtan detay! Kısa sürede gündem oldu

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da yakından takip ettiği Bayraktar Kızılelma'nın son paylaşılan görüntülerindeki motor detayı gündeme oturdu.

2024-07-23 15:58:44
1

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da yakından takip ettiği Bayraktar Kızılelma'nın son paylaşılan görüntülerindeki motor detayı gündeme oturdu.

2

BAYKAR, KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı için geliştirme ve test faaliyetlerini sürdürüyor. KIZILELMA’nın yeni prototipindeki motor detayı gözlerden kaçmadı.

3

TC-OZB3 kuyruk numaralı KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı prototipi, ilk uçuşunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, yeni KIZILELMA prototipinin yer testlerinden ilk görüntüyü paylaştı.

4

Paylaşılan görüntüden TC-OZB3’ün, yerdeyken tam motor gücüne ulaştığı ve hatta artyakıcı olarak Türkçeye çevrilen afterburner açtığı görülüyor.

5

Yakıt sarfiyatını çok ciddi oranda arttıran afterburner, genellikle savaş uçakları tarafından aniden yüksek manevra kabiliyetine ve süpersonik hıza ihtiyaç duyulduğu dönemde açılıyor.

6

KIZILELMA’nın ilk konfigürasyonu olan KIZILELMA-A, Ukrayna üretimi Al-25 Turbofan Motoru’nu kullanıyor ve aftterburner dolayısıyla da süpersonik uçuş kabiliyetine sahip değil.

7

Ancak Selçuk Bayraktar tarafından Ağustos 2023’te yapılan açıklamada, “Önümüzdeki yıllarda o varyantını (süpersonik) da tasarlıyoruz. Geliştirme faaliyetleri devam ediyor ama KIZILELMA-A dediğimiz ilk varyantı, süpersonik olmayan varyantını şu anda üretime hazırlıyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

8

Bugün fotoğrafı paylaşılan TC-OZB3 kuyruk numaralı prototipin, yine Ukrayna üretimi artyakıcılı Al-322F Turbofan Motoru’na sahip olduğu değerlendiriliyor.

10

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST