AKİT MENÜ

Gündem

BAE yine ortalığı mı karıştırıyor? Türkiye petrol hamlesine karşı çıktılar: Oraya gelmeyin

Türkiye, Somali ile yaptığı anlaşma sonrası Afrika ülkesine petrol gemisi ve asker göndermeye hazırlanıyor. İşte bu durum bölgede aktif olan bazı ülkeleri rahatsız etmeye başladı.

2024-07-24 18:27:49
1

Türkiye, Somali ile yaptığı anlaşma sonrası Afrika ülkesine petrol gemisi ve asker göndermeye hazırlanıyor. İşte bu durum bölgede aktif olan bazı ülkeleri rahatsız etmeye başladı.

2

Somaliland, Somali ile Türkiye arasındaki anlaşmaya karşı çıktı. Bunun arka planında ise Somaliland'da etkin olan BAE olduğu düşünülüyor.

3

Etiyopya basınından Addis Standard'da yer alan haberin işte tüm detayları...

4

Türkiye ve Somali, bu yılın Şubat ayında, Etiyopya ile Somaliland arasında Ocak ayının başlarında imzalanan Mutabakat Muhtırası'nın Somali tarafından reddedilmesinin ardından bir savunma iş birliği anlaşması imzaladılar.

5

Türkiye, Somali'nin açık denizinde önemli petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olduğuna inanıyor ve üç blok için açık deniz anlaşması imzaladı.

6

Somaliland Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Somali açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyeti yapmak üzere bir araştırma gemisi göndermesine olanak tanıyan anlaşmanın ardından, Türk deniz kuvvetlerinin Somaliland'ın "tanınmış deniz bölgelerine" konuşlandırılmasını reddettiğini açıkladı.

7

Bu gelişme, Türkiye'nin Somali sularına donanma desteği göndermeye hazırlandığı yönündeki haberlerin ardından geldi.

8

Somaliland, dış aktörlerin tek taraflı eylemlerinin ve Türk deniz kuvvetlerinin Somaliland deniz bölgelerinde faaliyet gösterme niyetinin uluslararası hukuku ve Somaliland'ın egemenlik haklarını ihlal edeceğini öne sürüyor.

9

Türkiye'nin Somali ile anlaşmasına Somaliland'da pek etkin olan BAE karşı çıkıyor. Çünkü Türkiye ile Somali anlaşması, BAE'nin Somaliland ve Somali'nin diğer bölgelerindeki ticari ve liman çıkarlarına ters düşüyor.

11

KAYNAK: X/TARİH VE POLİTİKA