AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

F-35 üreticisi Lockheed Martin'den Türkiye'ye görülmemiş ayıp! 20 uçak geliyor

ABD'nin önde gelen silah ve teknoloji şirketi Lockheed Martin, Türkiye'ye karşı kullanılacak olan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili bir duyuru yayımladı.

2024-07-25 23:15:39
1

ABD'nin önde gelen silah ve teknoloji şirketi Lockheed Martin, Türkiye'ye karşı kullanılacak olan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili bir duyuru yayımladı.

2

Yunanistan, ulusal savunma kapasitesini artırmaya yönelik milyarlarca dolarlık program kapsamında ABD'den 20 adet F-35 tipi savaş uçağı alımını öngören sözleşmenin imzalandığını duyurdu.

3

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, "F-35'lerle ilgili kabul mektubu imzalandı ve ABD'ye gönderildi. Bu alımın bölgemizde güçlü bir caydırıcılığı olacaktır" ifadelerini kullandı.

4

ABD'nin önde gelen silah ve teknoloji şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen beşinci nesil savaş uçağı F-35'lerin Yunan Hava Kuvvetleri'ne 2028 tarihinden itibaren teslim edilmesi hedefleniyor. 8,6 milyar dolarlık anlaşma, Yunanistan'ın daha sonra 20 tane daha F-35 sipariş vermesi opsiyonunu da içeriyor.

5

Lockheed Martin tarafından yapılan açıklamada, "Yunan Hava Kuvvetleri ortağımızdır ve bu ilişkiyi sürdürmekten onur duyuyoruz" denildi.

6

Lockheed Martin'in F-35 programının başkan yardımcısı ve genel müdürü Bridget Lauderdale, “On yıllardır Yunan Hava Kuvvetleri ortağımız oldu ve Yunanistan F-35 programına katılan 19. ülke olurken bu ilişkiyi sürdürmekten onur duyuyoruz” dedi.

7

Yunan yetkililer, sözleşmesi imzalanan ilk 20 uçaktan oluşan paketin Atina'ya 3,5 milyar dolara mal olacağını duyurdu.

8

Lauderdale açıklamasının devamında, "“F-35, Yunanistan'ın hem egemenliğini hem de müttefikleriyle birlikte operasyonel kabiliyetlerini geliştirme potansiyeline sahip tek savaş uçağıdır” diye ekledi.

11

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından bu durumu lehine çevirmeye çalışan Atina, Fransa ile de Rafale tipi savaş uçakları alımı anlaşması imzalamış ve ilk uçaklar 2021 yılında Yunanistan'a teslim edilmişti.