AKİT MENÜ

Dünya

Çin savunma sanayiinde yükseliyor! ABD'nin ensesinde

Dünyanın en büyük 100 savunma ve havacılık şirketi listesinde ikinci sırayı, Çin şirketi ele geçirdi.

2024-08-06 23:14:42
2

Dünyanın en büyük 100 savunma ve havacılık şirketi listesinde ikinci sırayı, Çin şirketi ele geçirdi.

3

ABD’li yayın organı Defense News tarafından her yıl, bir önceki yılın finansal verilerine göre oluşturulan ve dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketini içeren “Defense News Top 100 for 2024” listesi açıklandı. Listede ikinci sırayı, Çin ele geçirdi.

4

Edinilen bilgiye göre; ABD’li Lockheed Martin şirketi, 64.5 milyar dolarlık 2023 yılı savunma geliriyle listenin ilk sırasına yerleşti. Lockheed Martin’i, 44.9 milyar dolarlık 2023 yılı savunma geliriyle Çin merkezli Aviation Industry Corporation of China (AVIC) şirketi takip etti ve ikinci sıraya yerleşti. AVIC, Çin Ordusu ve ihracat müşterileri için insanlı ve insansız askeri hava platformları geliştiriyor.

5

Öte yandan bu yıl listede, AVIC ile birlikte toplamda 6 farklı Çin şirketi yer aldı. China State Shipbuilding Corporation Limited 8’nci sıradan bu yıl listeye ilk kez girerken, NORINCO (China North Industries Group Corporation Limited) ise 1 sıra düşerek 9’uncu sırada kendine yer buldu.

6

Yine CETC (China Electronics Technology Group) listeye bu yıl 11’inci sıradan ilk kez girdi. CSGC (China South Industries Group Corporation) 2 sıra düşerek 12’nci, CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) ise 37 sıra düşerek 52’nci sırada kendisine yer buldu.

7

Son dönemde Çinli savunma ve havacılık şirketlerinin listedeki yükselişlerinin arkasında, ‘birleşme stratejileri’ yatıyor.

8

Birçok Çinli şirket, listede yer alan daha büyük çaplı şirketlerin altında birleşerek daha büyük yapıları ortaya çıkarıyor. Böylelikle ciroları yükselen büyük çaplı şirketler, listede de üst sıralara yükseliyor. Kaynak: SavunmaSanayiST.com