AKİT MENÜ

Dünya

Petrol şantajı! Üretim bir anda durduruldu

Dünyanın dikkatle takip ettiği Libya'da petrol üretim sahası bir anda kapatılmıştı. Olayın arkasından büyük bir şantaj çıktı.

2024-08-08 12:16:40
1

Dünyanın dikkatle takip ettiği Libya'da petrol üretim sahası bir anda kapatılmıştı. Olayın arkasından büyük bir şantaj çıktı.

2

Başrolde ise darbeci ve kukla Hafter'in oğlu Saddam Hafter var.

3

İspanya'nın "silah kaçakçılığı" suçlamasıyla Hafter'in oğlu Saddam Hafter hakkında tutuklama kararı çıkarması üzerine, İspanya tarafından işletilen Libya'nın en büyük petrol sahalarından biri Şerara'da üretim tamamen durduruldu.

4

Kaynaklar, tesisteki faaliyetlerin tamamen durdurulduğunu, bunun da Hafter’in sözde Libya Ulusal Ordusu (LNA) tarafından gerçekleştiğini açıkladı.

5

Saddam Hafter’in, AB veri tabanında isminin yer alması üzerine İtalya’nın Napoli havaalanında yetkililer tarafından bir saat boyunca gözaltına alındığı ve sorgulandığı bildirildi.

6

Hafter’e yakın kaynaklar, Saddam Hafter’in yalnızca İspanya’nın iddialarıyla ilgili olarak sorgulandığını ancak hiçbir zaman tutuklanmadığını iddia etti.

7

İspanyol basınına göre, tutuklama kararı, İspanya’nın, başlangıçta BAE’ye gönderilmesi planlanan ancak Hafter milislerinin faaliyet gösterdiği doğu Libya’ya gönderildiği iddia edilen askeri ekipman ve silahlara el konulması üzerine alındı.

8

ABD’li finansal istihbarat şirketi S&P Global, Saddam Hafter’in İspanya tarafından silah kaçakçılığı iddialarıyla gözaltına alınmasının ardından Madrid’e baskı yapmak amacıyla kapatma kararı alındığı belirtti.

11

BM tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti ise petrol sahasının kapatılmasını “yeni bir siyasi şantaj girişimi” olarak niteledi. Şerara petrol sahasının Libya için önemli bir “ekonomik atardamar” olduğunu vurguladı.