AKİT MENÜ

Gündem

3 ülke Türkiye'ye karşı birleşti! Tanklar, füzeler, helikopterler, savaş gemileri, uçaklar harekete geçiyor

Doğu Akdeniz ve Ege'de çeşitli provokasyonlara imza atan Yunanistan, 3 ülkeyi ve bir de Rumları arkasına alarak Türkiye ile savaş provası yapmaya hazırlanıyor.

2024-08-10 15:56:04
1

Doğu Akdeniz ve Ege'de çeşitli provokasyonlara imza atan Yunanistan, 3 ülkeyi ve bir de Rumları arkasına alarak Türkiye ile savaş provası yapmaya hazırlanıyor.

3

Doğu Akdeniz’in “barut fıçısı” olduğu bir dönemde Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs’ın katılımıyla Doğu Akdeniz, Güney Ege ve Girit adası civarında geniş çaplı askeri tatbikat yapılacak.

4

Yunanistan, Fransa, İtalya ve Rumlar’ın katılımıyla Doğu Akdeniz, Güney Ege ve Girit adası civarında geniş çaplı askeri tatbikata hazırlanıyor. Tatbikatın gerçekleştirileceği bölgeler arasında Türkiye’nin Libya ile oluşturduğu deniz yetki alanları da bulunuyor.

5

14 Eylül 2024 tarihinde başlayacak olan “Eunomia-24” (Adalet) isimli dörtlü tatbikata Yunanistan Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Kara Kuvvetleri Özel Birimleri ile katılırken, diğer ülkeler de Deniz ve Hava Kuvvetleri ile katılım sağlayacak. Tatbikatın hazırlıklarının başladığı belirtiliyor.

6

Tatbikatın amacı, havacılık operasyonları alanında iş birliğini güçlendirmek, bölgede seyrüsefer serbestisini sağlamak, katılımcı birliklerin birlikte çalışabilirliğini ve savaş kabiliyetini güçlendirmek olduğu belirtiliyor.

7

Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin planlamasına uygun olarak Yunan Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası işbirliğinin bir parçası olan “Eunomia” isimli tatbikat, Avrupa Birliği’ne üye 4 ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin ortak niyetini ve kararlılığını ortaya koyduğu ileri sürülüyor.

8

Buna paralel olarak Yunanistan, Rumlar, Fransa ve İtalya’nın daha geniş Doğu Akdeniz bölgesinde güvenlik ve istikrarın desteklenmesinde temel direkler olarak oynadığı rolüne vurgu yapılıyor.

9

Uluslararası Deniz Hukuku’nun (UNCLOS) uygulanması koşulları ve bunlara saygı gösterilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.

10

“Eunomia” isimli tatbikat ilk olarak 2020 yılında başlamıştı.

11

KAYNAK: BİRLİK GAZETESİ