AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

İspanyollar satın almak için kapımızda yatıyordu! Bir anda Hürjet'in rakibini piyasaya çıkardılar

İspanyollar, Türk Hürjet'i satın almayı kafasına koyarken bir anda rakibinin piyasaya sürülmesi gündeme oturdu.

2024-08-13 00:38:21
1

İspanyollar, Türk Hürjet'i satın almayı kafasına koyarken bir anda rakibinin piyasaya sürülmesi gündeme oturdu.

2

Rostec devlet şirketinin bir parçası olan Rus Yakovlev Havacılık Fabrikası, Army-2024 forumunda modernize edilmiş bir Yak-130M eğitim-savaş hafif uçağı projesini sergiledi.

3

Bulgarian Military haberine göre, Irkutsk Havacılık Fabrikası halihazırda bu güncellenmiş uçağın üç prototipini üretiyor.

4

“Ordu-2024 forumunda Yakovlev, modernize edilmiş bir Yak-130M savaş eğitim uçağı için bir projeyi açıklıyor. Yükseltmeler, öncelikle yeni yerleşik ekipman ve silah sistemlerini entegre ederek bu uçağın savaş yeteneklerini artıracaktır,” duyurusunda belirtildi. Forumda, modernizasyonu sırasında uygulanacak ileri teknolojiyle donatılmış, seri versiyonunda deneyimli bir Yak-130 modeli yer aldı. Aynı zamanda, Irkutsk Havacılık Fabrikası üç Yak-130M prototipi üretmeye devam ediyor. Basın servisinden yapılan açıklamada, projenin ihracat pazarı düşünülerek tasarlandığı, aracın görünümünün şekillendirilmesinde mevcut Yak-130 operatörlerinden alınan geri bildirimlerin dikkate alındığı vurgulandı.

5

Uluslararası askeri-teknik forum Army-2024, 12-14 Ağustos 2024 tarihleri ​​arasında Rusya’nın Moskova Bölgesi’ndeki Patriot Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenecek.

6

Etkinlik sırasında katılımcılar çeşitli silah, askeri ve özel ekipman örneklerini görme fırsatına sahip olacak. Yak-130 hafif muharebe eğitim uçağı, özellikle aviyonik paketinde önemli yükseltmeler gördü.

7

Yak-130’un modern yinelemeleri, pilotlara kapsamlı durum farkındalığı ve kullanım kolaylığı sağlayan çok işlevli ekranlara [MFD’ler] sahip cam kokpit dahil olmak üzere gelişmiş dijital aviyonik sistemlerle donatılmıştır.

8

Yak-130’a yapılan en büyük yükseltmelerden biri, gelişmiş bir fly-by-wire [FBW] kontrol sistemi kurmaktır. Bu sistem, uçağın manevra kabiliyetini ve dengesini artırarak, pilot eğitimi için çok önemli olan çeşitli savaş uçaklarının uçuş özelliklerini simüle etmesine olanak tanır.

9

Yak-130 ayrıca geliştirilmiş bir radar sistemiyle donatıldı. Uçak artık hava-hava ve hava-yer operasyonları gerçekleştirebilen çok modlu bir radara sahip ve bu da hem eğitim hem de hafif savaş uçağı olarak çok yönlülüğünü artırıyor. Silahlanma açısından Yak-130, daha geniş bir silah yelpazesini taşıyabilecek şekilde yükseltildi.

10

Artık güdümlü ve güdümsüz bombalar, hava-hava füzeleri ve hava-kara füzeleriyle donatılabilir ve bu da onu çeşitli muharebe görevlerini yerine getirme yeteneğine kavuşturur. Uçağın savunma sistemleri de geliştirildi. Modern Yak-130’lar, uçağın düşman ortamlarda hayatta kalma kabiliyetini artıran radar uyarı alıcıları [RWR] ve chaff/flare dağıtıcıları dahil olmak üzere gelişmiş elektronik harp [EW] sistemleriyle donatılmıştır.

11

Yak-130 için motor yükseltmeleri de odak noktası olmuştur. Uçak, iyileştirilmiş itme ve yakıt verimliliği sağlayan iki AI-222-25 turbofan motoruyla çalıştırılmaktadır. Bu motorlar uçağın yüksek performansına ve genişletilmiş operasyonel menziline katkıda bulunur.

12

KAYNAK: SANAYİ GAZETESİ