AKİT MENÜ

Ekonomi

Suudiler duyurdu: BAE Türkiye'den orayı istiyor! Ankara kabul ederse 500 milyon dolar verecekler

Suudi Arabistan'ın ünlü medya kuruluşu Al Arabiya, BAE'nin Türkiye'den istediği yeri kamuoyuna duyurdu.

2024-08-13 10:04:26
1

Suudi Arabistan'ın ünlü medya kuruluşu Al Arabiya, BAE'nin Türkiye'den istediği yeri kamuoyuna duyurdu.

2

Al Arabiya gelişmeyi, "Türkiye ve Abu Dabi’den Dev Anlaşma: 500 Milyon Dolarlık anlaşma yolda" diyerek duyurdu.

3

Suudi medyası, dün öğle saatlerinde Türkiye gündemine düşen BAE-Türk limanı anlaşması haberini okuyucuları ile paylaştı. İşte o haberin detayları...

4

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında stratejik öneme sahip İzmir Limanı'nın işletme hakları konusunda görüşmeler devam ediyor.

5

Reuters'ın haberine göre, Türkiye, Ege Denizi'ndeki İzmir Limanı için devlet kontrolündeki Abu Dhabi Limanlar Şirketi ile yaklaşık 500 milyon dolar değerinde bir anlaşma üzerinde müzakereleri sürdürüyor.

6

Reuters'e konuşan iki kaynak, anlaşmanın tamamlanmasının bölgedeki değişen rekabet koşulları ve hesaplamalar nedeniyle geciktiğini belirtti. Türkiye'nin diğer potansiyel alıcılarla da görüşmeler yaptığı, ancak sonunda Abu Dabi Limanları ile ilerlemeye karar verdiği ifade ediliyor.

7

1959 yılında faaliyete geçen İzmir Limanı, Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olarak biliniyor. Liman, güçlü lojistik bağlantılarıyla dikkat çekerken, aynı zamanda yatırıma ihtiyaç duyuyor. Türkiye Varlık Fonu’nun portföyünde yer alan İzmir Limanı, konteyner hacmi ve kargo tonajı bakımından da büyük önem taşıyor.

8

Türkiye Varlık Fonu, bu stratejik anlaşmanın ülke ve liman için büyük bir katma değer yaratacağını vurgularken, "Ülkemize ve İzmir limanına en yüksek katma değeri yaratmak ve ülkemizin değerini artırmak hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı.

9

Bu görüşmeler, BAE ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin bir parçası olarak dikkat çekiyor. Mayıs ayında iki ülke, yatırımları kolaylaştırmak amacıyla bir serbest ticaret anlaşması imzalamıştı. Ayrıca, Temmuz ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez Arap ülkelerini ziyaret ettiği dönemde, iki ülke arasında değeri 50 milyar doları aşan bir dizi anlaşmaya imza atılmıştı. ÇEVİRİ, DERLEME, KAYNAK: X/TARİH VE POLİTİKA