AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

O iddia yine gündemde: Katar, o savaş uçağının sırlarını Türkiye'ye veriyor

Türk-Katar Müşterek Filosu kurulmasının ardından Yunan basınının o savaş uçaklarıyla ilgili ilginç haberi yeniden gündeme geldi.

2024-08-27 17:12:28
1

Türk-Katar Müşterek Filosu kurulmasının ardından Yunan basınının o savaş uçaklarıyla ilgili ilginç haberi yeniden gündeme geldi.

2

Savaş gemileri, ek askerî personel ve F-16 jetlerinin gönderildiği Doha'da çarpıcı bir hamleye daha imza atıldı. İki ülke savaş uçaklarının birlikte operasyon yürütmesi için Türk-Katar Müşterek Filosu kuruldu. Yunanistan, Katar'a ait Rafale uçakları konusunda bir süredir yoğun endişe yaşıyordu.

3

Envanterinde 36 adet Fransız Rafale savaş uçağı bulunan Katar, Anadolu Kartalı tatbikatlarına düzenli biçimde katılarak bu uçakların bir kısmıyla uçuyor.

4

Katar aynı zamanda envanterindeki hava araçlarından 36 adedini Türk hava üslerinde konuşlandırmak için gerekli izne sahip.

5

Katar'a ait hava araçları ve askeri personelin Türkiye'de konuşlanmasına ilişkin düzenleme Nisan 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Sözkonusu gelişme, Fransa'dan 18+6 olmak üzere 24 adet Rafale savaş uçağı siparişi bulunan Yunanistan'ın tepkisini çekmişti.

6

Şimdiye dek 18 adet Rafale jeti teslim alan Atina, bir savaş durumunda Katar uçaklarının Yunan hedeflerine karşı kullanılacağından endişe ediyor. Doha'da hayata geçirilen Türk-Katar Müşterek Filosu, iki ülke hava araçlarının eşgüdüm içerisinde çalışabilmesi bakımından önem taşıyor.

7

Anadolu Kartalı Tatbikatı'na Katar'ın Rafale uçaklarıyla katılması Yunan basınında tepkiyle karşılanmış ve Atina medyası "Katar, Rafale'nin sırlarını Türkiye'ye veriyor" iddiasında bulunmuştu. Her yıl düzenlenen tatbikatta Katar'la birlikte Azerbaycan Mig-29 ve Su-25'leriyle, Pakistan ise JF-17'lerle boy gösteriyor.

10

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son dönemde Katar topraklarındaki varlığını artırmasının önemli bir nedeni de İran'a yönelik ABD-İsrail tehditleri oldu.

11

Bölgeye F-22 uçaklarını getiren Amerikan ordusu, katliam ortaklığı yaptığı İsrail'le birlikte İran'a saldırmayı planlıyor. Doha'da konuşlu TSK unsurları, bölgesel bir savaşın çıkması durumunda Katar'ın güvenlik ve istikrarın devamına katkı sağlayacak. KAYNAK: TRHABER