AKİT MENÜ

Gündem

Yunanistan iyice manyaklaştı: Türkiye S-400'lerin anahtarlarını o ülkeye verecek

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de gerilim tırmanırken Atina basınından "Ege'de Çalkantılar: Dengeler Türkiye Lehine Değişiyor" başlıklı bir analiz yayımlandı.

2024-09-02 15:38:43
1

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de gerilim tırmanırken Atina basınından "Ege'de Çalkantılar: Dengeler Türkiye Lehine Değişiyor" başlıklı bir analiz yayımlandı.

2

Sofokleousin'de yer alan habere göre, Ortadoğu'daki gerginliklerin arttığı bir dönemde, Ege ve Doğu Akdeniz'deki dengeler Türkiye'nin lehine değişiyor. Türkiye'nin son dönemdeki stratejik hamleleri, Yunanistan'ın stratejik planlarını ve enerji projelerini olumsuz etkiliyor.

3

Son haftalarda Türkiye'nin ABD ile yeniden anlaşması ve F-35 uçaklarının tedarikini güvence altına alması, Mısır ile ilişkilerin güçlenmesi ve Libya'da kalıcı bir hava üssü kurması, Türkiye'nin bölgesel güç olarak ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bu gelişmeler, Yunanistan'ın stratejik planlarını sorgulatıyor.

4

Türkiye'nin artan gücü, Yunanistan ve Kıbrıs'a yönelik tutumunu sertleştirmesine neden oluyor. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası konumunun güçlenmesi, Yunanistan'ın ABD'nin imtiyazlı ortağı olarak kalma umutlarını zayıflatıyor.

5

ABD'nin Türkiye'ye F-35 uçakları ve diğer savunma teçhizatları sağlaması, Türkiye'nin savunma kapasitesini önemli ölçüde artırıyor.

6

ABD'nin Türkiye ile gerçekleştirdiği işbirlikleri arasında, "Anadolu" gemisi ile ABD'nin amfibi hücum gemisi "Wasp" arasında gerçekleştirilen tatbikatlar da bulunuyor. Bu tatbikatlar, Türkiye'nin stratejik planlarının uluslararası destekle pekiştiğini gösteriyor.

7

Yunan analistler, bu gelişmelerin Yunanistan'ın hava silahlanma söylemlerini zayıflattığını ve Türkiye'nin bölgesel güç olma hedeflerini desteklediğini belirtiyor.

8

Yunan site, Türkiye'nin S-400'lerin anahtarını ABD'ye teslim edeceğini ifade ederek akla ziyan bir tespit yaptı. Sitede yer alan o bölüm, "Türkiye, ABD ile yaptığı takas anlaşmasıyla S-400'lerin saklandığı depoların "anahtarlarını" Amerikalılara teslim ederek, bu silahların operasyonel olarak konuşlandırılmadığını güvence altına alıyor. Bu durum, Türkiye'nin beşinci nesil F-35 savaş uçaklarını Yunanistan'dan daha önce almasına olanak tanıyor." şeklinde ifade edildi.

9

KAYNAK: X/TARİH VE POLİTİKA