AKİT MENÜ

Gündem

Hiç olmayacak şey oluyor! Azerbaycan tarafı duyurdu: Türkiye o ülkeye SİHA satacak

Azerbaycan basını, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Türkiye ziyaretine ilişkin dikkat çeken bir analiz yayımladı.

2024-09-03 15:14:45
1

Azerbaycan basını, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Türkiye ziyaretine ilişkin dikkat çeken bir analiz yayımladı.

2

Mursi'nin ölümüyle bozulan Türkiye-Mısır ilişkileri yeniden düzelme yoluna gitmek üzere. Türk şirketleri, Mısır'a milyarlarca dolarlık yatırımlar yapmaya başladı. Mısır ise Türkiye'den birçok ürünü ithal etmeye başladı. Sırada ise SİHA'lar var.

3

X'ten Tarih ve Politika'nın Azernews'ten aktardığı habere göre, bu anlaşmanın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 4 Eylül'de Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor. Bu ziyaret, El-Sisi'nin Türkiye'ye yapacağı ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşıyor.

4

Türkiye ve Mısır arasında imzalanması planlanan insansız hava aracı (İHA) tedarik anlaşması, iki ülke arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkilerin normalleşmesinde önemli bir adım olarak görülüyor.

5

Ziyaret kapsamında iki ülke, stratejik iş birliği konseyinin toplantısını yaparak yıllık ticaret hacmini 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, Filistin-İsrail ihtilafının çözümü, Doğu Akdeniz'deki durum, Libya ve diğer bölgesel konuların da görüşmelerde ele alınacağı bildiriliyor.

6

İki ülke arasındaki ilişkiler, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesiyle gerginleşmişti ve karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırmışlardı.

7

Ancak Mart 2021'de başlayan diplomatik temasların ardından Temmuz 2023'te iki ülke, büyükelçilerini yeniden atayarak diplomatik ilişkileri tamamen yeniden kurdu.

9

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat 2024'te Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret ise ilişkilerin normalleşme sürecindeki önemli dönüm noktalarından biri olarak kaydedildi.