AKİT MENÜ

Gündem

Türkiye ile Nijerya arasında yapılan doğalgaz anlaşmasında flaş değişiklik! Resmen duyuruldu

Türkiye ve Afrika ülkesi Nijerya arasında yapılan hidrokarbon anlaşmasıyla ilgili flaş bir güncellemeye gidildi.

2024-09-07 17:20:55
1

Türkiye ve Afrika ülkesi Nijerya arasında yapılan hidrokarbon anlaşmasıyla ilgili flaş bir güncellemeye gidildi.

2

Türkiye ile Nijerya arasında 2021’de imzalanan Hidrokarbon Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın yürürlük tarihi 01 Şubat 2023 olarak belirlendi. 

3

20 Ekim 2021 tarihinde Nijerya’nın başkenti Abuja’da imzalanan; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hidrokarbonlar Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nın (MZ) yürürlük tarihi, 8943 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 01 Şubat 2023 olarak belirlendi. 

4

MZ taraflar arasında hidrokarbon alanındaki işbirliğinin karşılıklı anlayış temelinde geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. MZ’nin Türkiye tarafındaki yetkili mercii Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Nijerya tarafındaki yetkili mercii ise Petrol Kaynakları Bakanlığı olacak. 

5

İki ülke MZ kapsamında aşağıdaki başlıklarda ortaklaşa çalışmalar yürütecek ve bu konularda işbirliğini geliştirmek için çaba harcayacak.  

6

Petrol ve doğalgaz arama ve üretiminin geliştirilmesi ve teşviki. Petrol türevlerinin depolanması, pazarlanması, taşınması ve dağıtımı.

7

Petrol altyapılarının inşası ve bakımı. Doğalgaz altyapılarının inşası ve bakımı. Ham petrol ve petrol ürünleri ticareti. Rekabetçi fiyat ve esnek sözleşme koşulları ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretinin sürdürülmesi.

8

Nijerya doğalgaz rezervleri için doğalgazın sıvılaştırılması ve yukarı akış (upstream) projelerinde ortaklıklar. Boru hattı güvenliği ve SCADA alanında uzmanlık ve tecrübe aktarımı.

9

Bu başlıklarda çalışmalar yürütmek üzere politika belirleyiciler karşılıklı ziyaretler yapacak.

10

Hidrokarbon sanayinde ihtisas eğitim kursları düzenlenecek ve hidrokarbon alanına yatırımları çekmek amacıyla karşılıklı olarak; çalıştay, konferans ve sergiler organize edilecek.

11

KAYNAK: ENERJİ GÜNLÜĞÜ