AKİT MENÜ

Ekonomi

Hollandalılar beyaz petrol için o ilimize gözünü dikti! Çuvallar dolusu parayla geliyorlar

Hollandalılar beyaz petrol olarak bilinen jeotermal kaynak için o ilimize geliyor. Dev yatırımla jeotermal santral kuracaklar.

2024-09-10 09:01:13
1

Hollandalılar beyaz petrol olarak bilinen jeotermal kaynak için o ilimize geliyor. Dev yatırımla jeotermal santral kuracaklar.

2

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 15,8 MWe kurulu gücünde Transmark Jeotermal Enerji Santrali-2 (JES-2) kurulması planlanıyor.acak   

3

Amsterdam merkezli jeotermal enerji şirketi Transmark Renewables’ın Türkiye kolu olan Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından Çanakkale ili, Ayvacık ilçesi, Yukarıköy Köyü Mevkii’nde, Jeotermal-İR 17/44 Ruhsat Numaralı Saha ruhsat numaralı sahada 15,8 MWe kurulu gücünde Transmark Jeotermal Enerji Santrali-2 (JES-2) kurulup işletilmesi planlanıyor. 

4

430 milyon TL değerindeki proje kapsamında toplamda 6 ayrı alan olmak üzere 8 adeti üretim ve 5 adeti reenjeksiyon kuyusu olarak planlanan 13 adet kuyu lokasyonu belirlendi.

5

Planlanan 15,8 MWe kurulu gücündeki jeotermal enerji santrali ile birlikte yıllık 126,4 GWh (126.400.000 kWh/yıl) elektrik enerjisi üretilecek. Bunun da yaklaşık 38 bin kişinin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacı karşılayacağı öngörülüyor.

6

Santralin işletmeye geçmesi ile birlikte üretilecek olan elektrik enerjisinin, Elektrik İletim Hattı ile trafo merkezine bağlantısı yapılarak Ortak DM üzerinden Ayvacık TM’nin OG barası üzerinden ulusal enterkonnekte hatta aktarım sağlanacak.

7

Transmark JES-2’de Organik Rankine (ORC) türbin teknolojisi kullanılacak olup faaliyet sırasında kullanılması planlanan maksimum jeotermal akışkan miktarı 2.250 ton/saat olacak.

9

ENERJİ GÜNLÜĞÜ