AKİT MENÜ

Dünya

Tayvan, Çin tehdidine karşı ordusunu güçlendiriyor! Aradığı savaş uçağını ABD'de buldu

Çin tehdidine karşı hava kuvvetlerini güçlendirme kararı alan Tayvan, aradığı savaş uçağını ABD'de buldu.

2024-09-14 22:11:41
2

Çin tehdidine karşı hava kuvvetlerini güçlendirme kararı alan Tayvan, aradığı savaş uçağını ABD'de buldu.

3

Army Recognition tarafından yapılan habere göre Tayvan, Eylül ayı sonunda ilk F-16 Block 70 savaş uçağını teslim alarak hava kuvvetlerini güçlendirecek.

4

Geçen yıl ertelenen bu teslimat, üst düzey Tayvan Hava Kuvvetleri yetkilileri, ABD ordusundan bir heyet, Amerikalı eğitmenler ve ABD karşılama ekibi tarafından yakından takip edilecek.

5

Bu uçakların teslimatında çeşitli faktörler nedeniyle gecikme yaşanmıştı. Tayvan’ın Lockheed Martin’den sözleşme şartlarına ve teslimat takvimine uyması için defalarca talepte bulunmasına rağmen, teslimat birçok kez ertelenmişti.

6

Tayvan Yasama Yuan’ının Dışişleri ve Ulusal Savunma Komitesi bu gecikmeleri yakından incelemeye devam etti. Kısa bir süre önce ise Ulusal Chung-Shan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün başına atanan General Lee Shih-Chiang, bir yasama soruşturması sırasında Lockheed Martin’den iki proje yöneticisinin değiştirildiğini belirtmişti. Ayrıca Hava Kuvvetleri eski Genelkurmay Başkanı General Tsao Chin-Ping, üretim tesisinde görev yapan Tayvanlı personelin geri çekildiğini kaydetmişti.

7

F-16 Blok 70/72 modernizasyonuna uğrayan savaş uçakları, diğer F-16’lara göre donanımsal ve yapısal açıdan yükseltmeye maruz kalacakları için genellikle 4++ nesil olarak sınıflandırılmaktadırlar. Viper modernizasyonunda en önemli adım ise mevcut radar sisteminin, APG-83 Aktif Faz Dizinli (AESA) radar ile değiştirilmesidir.

8

APG-83 radarının entegrasyonuyla beraber F-16’ların durumsal farkındalıkları ciddi miktarda artacak. Bunun yanında F-16 Block 70/72’de; AESA radarının daha etkin kullanılmasını ve pod verilerinin kontrolünü sağlayan 6 ”x 8” CPD (yüksek çözünürlüklü ekran), Otomatik Zemin Çarpışma Önleme Sistemi (GCAS) ve daha teknolojik silah istasyonları bulunmakta.

9

Ayrıca uçaklara AGM-88E başta olmak üzere yeni mühimmat ve füze sistemleri entegre edilecek. Yeni nesil elektronik harp ekipmanları ve IRST podu ile yeni hedefleme podları uçağın kullanımına sunulacak.