AKİT MENÜ

Sağlık

Bu yemekleri bir kez daha ısıtmayın!

Ispanak ve diğer yapraklı sebzeler - Yetiştikleri yere bağlı olarak yüksek derecede nitrat içerirler. Nitratın tamamen zararsızdır; ancak bazıları kanserojen oldukları bilinen nitritlere ve nitrozaminlere dönüştürülebilir.

2

Ispanak ve diğer yapraklı sebzeler - Yetiştikleri yere bağlı olarak yüksek derecede nitrat içerirler. Nitratın tamamen zararsızdır; ancak bazıları kanserojen oldukları bilinen nitritlere ve nitrozaminlere dönüştürülebilir.

3

Bu, kan dolaşımının oksijen taşıma yetisini etkileyebilir ve küçük çocuklarda ‘Mavi bebek sendromu’ adındaki bir rahatsızlığı tetikleyebilir. Bu yüzden ıspanağı tekrar ısıtmak risklidir.

4

Mantar - Mantarın yapısında bulunan proteinler, enzimler ve mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla parçalanabilirler.

5

Doğru şekilde muhafaza edilmediklerinde ise hızlı bir şekilde çürüyebilir ve tekrar ısıtıldıklarında mideye rahatsızlık verebilir​.

6

Ancak buzdolabında 24 saatten fazla olmayacak şekilde saklanmaları ve tavsiye edilen 70C’de tekrar ısıtılmaları sorun yaratmaz.

7

Patates - Tekrar ısıtılmış patateslerin sorunu, ısıtma işlemi değil, pişen patateslerin nasıl saklandığıdır.

8

Buzdolabına konmadan oda sıcaklığında bırakıldıklarında, şartlar Clostridium botulinum( botülizm) gelişimi için uygun olur. Özellikle de folyo ile sarılıp oksijenden uzak tutulduklarında. Burada önemli olan patatesin güvenli şekilde muhafaza edilmesidir.

9

Pirinç - Pişmiş pirincin nasıl saklandığı, tekrar ısıtma işleminden daha önemlidir.

10

Pirinç oda sıcaklığında bırakılırsa, sporlar artar ve kusmaya ya da ishale sebep olan zehirler üretebilir. Pirinci tekrar ısıtmak bu zehirleri yok etmez.

11

Tavuk - Yumurtada olduğu gibi tavuk ve kümes hayvanlarının etlerinde de standart olarak bir miktar salmonella bulaşımı görülür.

12

Bu durum özellikle besinin her yerine sıcaklık dalgaları gibi eşit derecede nüfuz etmeyen mikrodalga fırında ısıtmada sorun yaratabilir; yani yiyeceğin bazı kısımları diğerlerinden daha hızlı pişer.

13

Bu sebeple eti aralıklarla çevirerek içinin ve dışının eşit derecede pişmesini sağlamak önemlidir. Tavukta var olan proteinler tekrar ısıtıldığında farklı şekilde parçalanan proteinler sebebiyle mideyi rahatsız edebilir.