AKİT MENÜ

Dünya

Jandarma okulunu vurdular! Bayraktar TB2 SİHA'lar acil koduyla peş peşe havalandı

ABD ve Fransa'yı ülkeden kovan Mali'de kriz yeniden patlak verirken TB2 SİHA'lar peş peşe havalanmaya başladı.

2024-09-17 23:39:18
1

ABD ve Fransa'yı ülkeden kovan Mali'de kriz yeniden patlak verirken TB2 SİHA'lar peş peşe havalanmaya başladı.

2

TRHABER'de yer alan habere göre, 2020 yılındaki askerî darbe sonrası Fransız sömürgecileri topraklarından kovan Mali yönetimi bir yandan terörle mücadele ederken aynı zamanda sabotajcılarla uğraşıyor.

3

Çölde yaşayan Tuareg milislerinden temmuz ayında Cezayir sınırında büyük bir darbe yiyen Mali ordusu, silahlı tehditle bu kez başkent Bamako'da yüzleşti.

4

Bir grup sabotajcı, kentte bulunan Faladie Jandarma Okulu'na baskın yapmak istedi. Güvenlik güçleri sabah saatlerinde teröristlerle bir süre çatışma yaşadı.

5

Olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alınırken, başkentin çeşitli noktalarından eşzamanlı olarak dumanların yükselmesi, sabotaj hedefinin sadece Jandarma okulu olmadığını gözler önüne serdi.

6

Mali Genelkurmay Başkanlığı, saldırıya ilişkin açıklamasında, güvenlik güçlerinin çok sayıda teröristi öldürdüğünü, okul yakınlarında cesetlerin bulunduğunu, birçok kişinin de yaralandığını ve bölgede arama-tarama faaliyetinin sürdüğünü bildirdi. Terör eylemlerinin ardından Bamako Uluslararası Havalimanı geçici olarak kapatılırken, yönetim yeni bir saldırı ihtimaline karşı alarm durumuna geçti.

7

Batı Afrika ülkeleri Mali, Nijer ve Burkina Faso, sömürgeci Fransız ve Amerikalıları topraklarından kovduktan sonra birlik oluşturmuş ve Sahel Devletleri İttifakı'nı (AES) kurmuştu. AES'in ilk başkanı olan Mali lideri Assimi Goita, önceki gün yaptığı açıklamada 3 ülke arasında geçişleri kolaylaştırmak için ortak pasaport uygulamasına geçileceğini bildirmişti.

8

Ülke kaynaklarını onlarca yıldır sömüren ve buna rağmen Mali halkını fakir bırakan Fransa'nın son dönemde Sahraaltı Afrikası'ndaki terör saldırılarını organize ettiği şüphesi hakim.

9

2020 yılındaki askeri darbenin ardından Boko Haram, Eş Şebab ve El Kaide türevi terör örgütleriyle ilişkiye ağırlık veren Fransız istihbaratı, özellikle ülkenin kuzeyinde Mali ordusuna yönelik gerçekleşen saldırıları destekliyor. Mali Silahlı Kuvvetleri'nin destek aldığı Rus paralı asker şirketi Wagner, temmuz ayında Tuareg milislerince büyük bir saldırıya uğramış ve 100'den fazla Rus askeri hayatını kaybetmişti.

10

Ülke kuzeyindeki Sahra Çölü'nde meydana gelen saldırıya Ukrayna istihbaratının da destek verdiği ortaya çıkmış, sonrasında Mali yönetimi Kiev ile her türlü diplomatik ilişkiyi sonlandırmıştı.

11

Saldırının ardından Mali ordusu son 1,5 aydır terör gruplarına hava operasyonlarına ağırlık verdi. Bu harekâtlar sırasında yoğunlukla Türk SİHA'ları kullanılıyor. Afrika ülkesi Mali, Baykar şirketinden Bayraktar TB2 SİHA filosu satın almıştı.