AKİT MENÜ

Ekonomi

Yunan tarafı duyurdu! 770 akaryakıt istasyonu olan BP, Türkiye'den bakın neden çekilmiş

Türkiye'dee 770 tane akaryakıt istasyonu bulunan BP resmen pazardan çekildi. Bunun sebebi politik olarak yorumlanırken Yunan basınından ilginç bir iddia geldi.

2024-09-20 10:51:52
1

Türkiye'dee 770 tane akaryakıt istasyonu bulunan BP resmen pazardan çekildi. Bunun sebebi politik olarak yorumlanırken Yunan basınından ilginç bir iddia geldi.

2

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden olan BP, 1912 yılında girdiği Türkiye piyasasından 112 sene sonra resmen ayrıldı.

3

Kimileri bu ani kararın ‘yüksek operasyonel maliyetler’ nedeniyle alındığını söylerken, kimileri BP’nin politik bir araç olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin BRICS başvurusunun cezalandırıldığını yazdı

4

İngiliz enerji devi British Petroleum (BP)’un Türkiye’den ayrılması tartışma yarattı. BP’nin ayrılma kararının ardından Petrol Ofisi (PO), BP’nin Türkiye’de kurulu 770 istasyonunu devralmak üzere Kasım 2023’te şirketle bir anlaşma imzalamıştı. Petrol Ofisi CEO’su Mehmmet Abbasoğlu, geçen günlerde yaptığı yeni bir açıklama ile, BP Petrol ve BP Turkey'i devralma işleminin Rekabet Kurumu tarafından onayladığını duyurdu. Böylece BP’nin Türkiye’deki varlığı tarih olurken, bu ani çıkışa ilişkin yorumlar da üst üste geldi.

5

BP yönetimi, bir asırlık yatırımın aniden devredilmesinin gerekçesine ilişkin net bir açıklama yapmadı. Kararın ardından yapılan yorumlarda ise akaryakıt dağıtım sektörünün verimsizliği, yükselen operasyonel maliyetler ve alternatif enerji kaynaklarına olan ilgi gibi gerekçeler sıralandı.

6

Ancak bu görüşleri ortaya atanlardan daha fazlası, bu gerekçelerin gerçeği yansıtma ihtimali bulunmadığını vurguladı. Nitekim BP’nin Türkiye’den çok daha küçük nüfuslu, daha kötü ekonomiye sahip ülkelerde bulunan daha kârsız yatırımlarını hala koruduğu bildirildi. Petrol Ofisi CEO’su Abbasoğlu, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “BP Türkiye’nin yatırım ortamından çekinip Türkiye’den çıkıyor söylemi çok doğru değil.” dese de, çekilme sebebiyle ilgili net bir bilgi paylaşmadı.

7

Gelişmeleri yakından takip eden Yunan basınının yorumları ise oldukça dikkat çekiciydi.

8

Yunan Pentapostagma gazetesi, İngiltere’nin “politik enstrümanı” olarak nitelediği BP’nin Türkiye’den ayrılma kararını, siyasi bir manevra olarak yorumladı. Türkiye’nin BRICS’e başvurusunun ve dış politika yöneliminin bunda etkili olduğunu ileri süren gazete, “Türkiye bir süper güç mantığıyla hareket ediyor. Uluslararası yasaları görmezden gelerek Suriye, Irak ve Libya'ya doğru genişliyor. Kıbrıs'ı yeni bir işgalle tehdit ediyor ve İsrail ile Yunanistan’a silah gösteriyor. Ankara’nın bu Osmanlı usulü tehditleri kimsenin gözünden kaçmıyor.” sözleriyle Ankara'ya alçak suçlamalarda bulundu.

9

Batı’nın tüm bunlara sessiz kalmayacağını ileri süren gazete, Türkiye’nin muhtemelen bu tavrının bedelini, gelecekte bir Kürt Devleti’nin ve Kıbrıs’ta dev bir ABD üssünün kurulmasıyla ödeyeceğini iddia etti.

10

Konu hakkında dün ikinci bir yazı daha yayınlayan Pentapostagma, bu kez analizine şöyle başladı: “Erdoğan ABD'nin her şeye kadir olduğu dönemin kapandığını ve artık Çin'in yükseldiğini düşünüyor. Ülkede Amerikan karşıtlığı korkunç seviyelerdeyken, Türkler Doğu'ya doğru ilerliyor.”

11

Pentapostagma ise BP’nin Türkiye’den çekilme kararını, bir kez daha Batı’nın Türkiye’yi cezalandırma hamlelerinden biri olarak yorumladı.

12

Haber, şu ifadelerle son buldu: “Türkiye büyük ve zorlu bir yol ayrımında. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden bu yana ilk kez, ABD'den tamamen bağımsız bir politika uygulamaya hazırlanıyorlar. Bunu Ege ve Doğu Akdeniz'de hidrokarbonlar konusunda olduğu kadar, Türklerin Çinliler ve Ruslarla olan yaklaşımlarında da görüyoruz.

17

Türkiye Cumhurbaşkanı, artık ABD'nin her şeye kadir olduğu dönemin kapandığını ve Çin'in ve müttefiklerinin yükseldiğini düşünüyor.”

18

Kaynak: Aydınlık