AKİT MENÜ

Sağlık

Hamileler bu besinlerden uzak durmalı!

Gebelik süresince kaçınılması gereken gıdalar konusu hep kafa karıştırıcı bir konudur. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sizin için karmaşık olmayan, çantanızda taşıyabileceğiniz bir liste hazırladı.

1

Gebelik süresince kaçınılması gereken gıdalar konusu hep kafa karıştırıcı bir konudur. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sizin için karmaşık olmayan, çantanızda taşıyabileceğiniz bir liste hazırladı.

2

BÜYÜK BALIKLAR: Özellikle doğmamış bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilecek yüksek miktarda civa içeren, uzun ömürlü büyük balıklardan uzak durun. (Kılıç balığı, köpek balığı, uskumru)

3

KOLYOS: Bu balık sağlıklı bir omega 3 kaynağıdır ama yüksek miktarda civa içerir. Bunun yerine daha güvenilir olan somon ve karides tercih edilmelidir.

4

AZ PİŞMİŞ ET VE YUMURTA: Gıdalardan kaynaklanan hastalıklar hem sizin hem de doğmamış bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Özellikle et çeşitleri uygun sıcaklıkta pişirilmelidir. Kuzu ve dana eti için fırın ısısı 160 C, tavuk göğsü için 170 C, bütün haldeki kümes hayvanları için 180 C kabul edilen uygun pişirme ısısıdır. Yumurtanınsa hem sarısı hem de beyazı pişmiş olmalıdır.

5

PİŞMEMİŞ YUMURTA: Hamilelikte pişmemiş yumurta yenmemeli.

6

SALATA BARLARI VE HAZIR SALATALAR: Salata taze sebze ve meyvelerden hazırlanan, mükemmel bir sağlıklı öğün alternatifidir. Ancak kafe ve restoranlardaki bazı koşullar nedeniyle sağlığınızı bozan bir seçenek haline dönüşebilir. Salataların hazırlandıktan sonra 2 saat içinde tüketilmesi gerekir. Ayrıca içine katılan peynir cinsi önemli bir ayrıntıdır. Sağlıklı beslenmeye çalışırken, birçok bakteriyi de salatanın yanında alabilirsiniz. En iyisi salatanızı evde kendiniz hazırlayın.

7

SALAM, SOSİS, TÜTSÜLENMİŞ ET, BEYİN VE DENİZ ÜRÜNLERİ: Bu ürünler tütsülenip dondurularak saklanırlar. Çeşitli bakteriler içerme olasılığı vardır.

8

KARACİĞER: Karaciğer yüksek miktarda A vitamini içermekte olup kesinlikle tüketilmemesi gereken grupta yer almaz. Yine de tüketmemek iyi olur çünkü A vitamini gebeliğin erken döneminde fazla miktarda alınırsa, doğumsal defektlere yol açmaktadır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında, aşırı miktarda A vitamini içerdiği için, karaciğer tüketiminden kaçınmak gerekir.

9

KAFEİN: Genel olarak, gebelikte kafein tüketimi konusunda kabul edilen sınır değer 200-300 mg/gün’dür. 2008 senesinde yapılan bir çalışmada 200 mg üzerinde günlük kafein tüketiminin düşük olasılığını artırabileceğini belirtilmiştir.

10

PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı.

11

SUŞİ VE DİĞER ÇİĞ BALIKLAR: Yediğiniz balık pişmiş olmalı. Çiğ balık çok miktarda bakteri ve parazit içerebilir. Bu da mide bağırsak sistemini altüst eder

12

BİTKİSEL DESTEKLER: Gebelik boyunca, güvenilirliğinden emin olunamayan bu tarz bitkisel ilaçlardan kaçınmak gerekir.