AKİT MENÜ

Dünya

Rusya dost olmayan ülkeler listesini yayınladı! Türkiye dost mu düşman mı?

Rusya'nın 'dost olmayan ülkeler' listesinde Avusturya, Belçika, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Kanada, Letonya, Litvanya, Polonya, ABD, Ukrayna, İsveç, Estonya ve Japonya gibi ülkeler yer aldı. Türkiye ise 'dost ülkeler' arasında yer alıyor.

2024-09-22 16:17:15
2

Rusya'nın 'dost olmayan ülkeler' listesinde Avusturya, Belçika, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Kanada, Letonya, Litvanya, Polonya, ABD, Ukrayna, İsveç, Estonya ve Japonya gibi ülkeler yer aldı. Türkiye ise 'dost ülkeler' arasında yer alıyor.

3

Hükümet, bu ülkelerin "yıkıcı neoliberal ideolojiler dayattığını" ve Rusya’nın geleneksel değerlerine karşı geldiklerini ifade etti.

4

Liste, Başkan Vladimir Putin'in 19 Ağustos’ta imzaladığı ve geleneksel Rus değerlerini paylaşan kişilere insani yardım sağlama kararnamesine dayanılarak oluşturuldu.

5

Rusya ile manevi, kültürel ve hukuki bağ kurmak isteyen yabancı uyruklu kişilere destek olmayı amaçlayan kararname, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girdi.

6

Bu kararname ile birlikte, Rusya'nın "yıkıcı ve neoliberal" olarak tanımladığı ideolojilere karşı çıkan ve Rusya ile ideolojik olarak uyumlu olan yabancılar, dil ve tarih sınavı zorunluluğu olmadan Rusya'da geçici oturma izni başvurusunda bulunabilecek.

7

Bu kişilere, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından tek girişli üç aylık vizeler verilecek. Bu uygulama, Rusya'nın değerlerini benimseyen kişilerin göç süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla getirildi.

8

Putin'in kararnamesinde, Rus değerlerinin, 2022 sonbaharında kabul edilen geleneksel Rus manevi ve ahlaki değerlerin korunması ve güçlendirilmesine yönelik devlet politikasının temellerinde tanımlandığı belirtiliyor.

9

Bu değerler arasında şunlar yer alıyor: İnsan hayatı, onur, haklar ve özgürlükler, vatanseverlik, vatandaşlık, anavatan hizmeti ve kaderine karşı sorumluluk, yüksek ahlaki idealler, güçlü aile, yaratıcı çalışma, manevi olanın maddi olana üstünlüğü, hümanizm, merhamet, adalet, kolektivizm, yardımlaşma ve karşılıklı saygı, tarihi hafıza ve kuşaklar arası devamlılık, Rusya halklarının birliği.

10

RUSYA'NIN DOST OLMAYAN ÜLKELER LİSTESİ Rusya’nın “dost olmayan”lar listesindeki 49 ülke şöyle: Avustralya Avusturya

11

Arnavutluk Andorra Bahamalar Belçika

12

Bulgaristan İngiltere Macaristan Almanya

13

Lihtenştayn Lüksemburg Malta

14

Mikronezya Monako Hollanda Yeni Zelanda

15

Yunanistan Danimarka

16

İrlanda İzlanda

17

İspanya İtalya Norveç Polonya Portekiz Romanya

18

Kanada Kıbrıs ABD Tayvan Ukrayna Finlandiya Fransa Hırvatistan Karadağ Çek Cumhuriyeti

19

Letonya Litvanya İsviçre İsveç Estonya Güney Kore Japonya

20

San Marino Kuzey Makedonya Singapur Slovakya Slovenya