AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Türk hayalet planör 1000 metre derine daldı! Her yerde denizaltıları arıyor

Güncelleme Tarihi:

Sonitus firmasının tasarladığı su altı planörü NARVAL, Ege'de harekete geçerken düşman denizaltılarını aramaya başladı.

1

Sonitus firmasının tasarladığı su altı planörü NARVAL, Ege'de harekete geçerken düşman denizaltılarını aramaya başladı.

2

TRHaber'de yer alan habere göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın düzenlediği Nusret-2024 Davet Tatbikatı kapsamında düzenlenen mini savunma sanayii fuarı bazı stratejik ürünlere ev sahipliği yaptı.

3

Alsancak Limanı'nda demirli TCG SANCAKTAR gemisinin hangarında düzenlenen sergide 12 savunma şirketi katıldı.

4

Su altı ve su üstü teknolojilerin görücüye çıktığı sergide, radara yakalanmayan ve 1000 metre derine inebilen su altı planörü büyük ilgi çekti.

5

Sonitus firması tarafından tasarlanan NARVAL adlı deniz aracı, derin okyanuslardan sığ sulara kadar çok geniş bir yelpazede görev yapabiliyor.

6

Dip mayını tarama, düşman dalgıç ya da denizaltıların tespiti, düşman karasularında keşif-gözetleme ve sinyal istihbaratı gibi askerî hedefler doğrultusunda çalışabilen NARVAL, bilimsel araştırmalara ışık tutma amacıyla da kullanılabiliyor.

7

NARVAL su altındaki yaşamı görüntüleyip haritalama yapıyor, deniz akıntılarını inceliyor ve derinlerdeki mağaraları da keşfedebiliyor.

8

Sonitus firmasının kurucusu Ayberk Ayberk, tasarladıkları su altı planörünün suyun altında 1000 metre derine kadar inebildiğini ve denizde 6 aydan fazla süre boyunca görev yapabildiğini kaydetti.

9

Ayberk, planörün arkasında herhangi bir akustik iz bırakmadan hareket ettiğini ileri sürüyor. "Bu cihazla suyun altında birçok keşif yapmak mümkün. Yaklaşık 5 kiloluk faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Şu anda Deniz Kuvvetleri ve devletin diğer kurumlarıyla cihazın envanterlere dahil edilmesi için görüşüyoruz" diyen Ayberk, testlere devam ettiklerini, Mersin ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında seyir planladıklarını anlattı.

10

Su altında filo halinde çalışan NARVAL, görev süresi boyunca on binlerce kilometrekarelik alanı tarayabiliyor. 'Testere dişi hareketiyle' suyun içinde seyreden NARVAL, su derinliğini ölçmek için entegre sensör kullanıyor. Derinlerde elde edilen tüm veriler, kontrol merkezine iletilerek istenen aralıklarla yüzeye çıkan aracın veri aktarımıyla analiz edilebiliyor. NARVAL'ın tanıtım broşüründe şu ifade dikkat çekiyor: "NARVAL modüler bir yapıya sahiptir. Aracın baş kısmı müşterinin isteklerine göre değişmektedir."