AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Japonlardan bir ilk! Tarih vererek duyurdular!

Japonya'daki bilim adamları daha önce benzeri olmayan bir Süper Bilgisayar inşa etmek üzere harekete geçti. Yapımı 2025'te başlayacak olan Süper Bilgisayar ile bilim alanında çığır açıcı simülasyonlar rahatlıkla oluşturulabilecek.

1

Japonya'daki bilim adamları daha önce benzeri olmayan bir Süper Bilgisayar inşa etmek üzere harekete geçti. Yapımı 2025'te başlayacak olan Süper Bilgisayar ile bilim alanında çığır açıcı simülasyonlar rahatlıkla oluşturulabilecek.

2

Japonya halihazırda Fugaku donanımıyla dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarından birine sahip, ancak ülkenin bilim insanları önümüzdeki birkaç yıl içinde ciddi bir yükseltme yapmayı planlıyor: mevcut sistemlerden yaklaşık bin kat daha hızlı bir Fugaku Next süper bilgisayarı...

3

Bu, dünyanın ilk 'zetta sınıfı' süper bilgisayarı olacak - bugün bulunduğumuz exaFLOPS seviyesinden bir sonraki adım olan zettaFLOPS seviyesinde hızlara ulaşabilen bir makine olarak görülüyor. FLOPS ya da saniyedeki kayan nokta işlemleri, sistemlerin ne kadar hızlı hesaplama yapabildiğini ve problemleri çözebildiğini gösterir.

4

YAPIMI 20250'TE BAŞLAYACAK! Birkaç yıl önce ABD'deki Frontier süper bilgisayarı 1.1 exaFLOPS işlemci hızını gösterdi, bu da saniyede 1.1 kentilyon kayan nokta işlemidir (kentilyon, 1'in ardından 18 sıfır gelir). Bunu 1,000 ile çarptığınızda bir sekstilyon FLOPS (1'in ardından 21 sıfır gelir) - bir zettaFLOPS elde edersiniz. Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT) bu yeni süper bilgisayarın 2025 yılında yapımına başlanması için yeşil ışık yaktı.

5

Sciencealert'in haberine göre, Japon haber sitesi Nikkei'ye göre, Fugaku Next'in 2030 yılına kadar 110 milyar Japon Yeni (780 milyon ABD Doları) devlet finansmanıyla çevrimiçi olması planlanıyor. Daha sonra, yeni süper bilgisayarın mevcut süper bilgisayarın bazı görevlerini üstlendiği bir aşama olacak - ancak emrinde çok daha fazla işlem gücü olacak.

6

BİLİM ALANINDA ÇIĞIR AÇAN BİLGİLERİ ÖĞRENEBİLECEĞİZ MEXT tarafından yayınlanan resmi proje bilgileri, yapay zekadan birkaç kez bahsediyor. Yapay zeka hesaplamaları üzerinde çalışmak herkesin bildiği gibi zorlu bir süreçtir ve Fugaku Next'in parladığı kilit alanlardan biri olabilir.

7

Süper bilgisayarlar, araştırmacıların kara delikleri simüle etmelerine, yeni malzemeler keşfetmelerine, Dünya'nın geleceğini modellemelerine ve matematiğin temellerini incelemelerine yardımcı olarak bilim insanları için sürekli olarak yararlı olduğunu kanıtlamıştır. Bu makineler güçlenmeye devam ettikçe, yeteneklerinin de arttığını göreceğiz.

10

6 YIL SONRA DÜNYA GENELİNDE YAYILABİLİR Kuantum bilgisayarların aksine, süper bilgisayarlar hepimizin her gün kullandığı masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan çok farklı değildir: sadece inanılmaz derecede yüksek bir seviyeye ölçeklendirilmişlerdir. Hala işlemcilere, belleğe ve depolamaya dayanıyorlar, ancak uç noktalara taşınmış durumdalar.

10

Yukarıdaki örneklerin de gösterdiği gibi, süper bilgisayarların gerçekten fark oluşturabileceği yer, hava durumu sistemleri veya derin uzay görevleri gibi inanılmaz sayıda değişkenin dahil olduğu simülasyonlardır.

11

Yükseltilmiş bir zetta sınıfı makine daha fazla veri üzerinde, daha hızlı bir şekilde eğitilebilir ve daha ayrıntılı, daha doğru ve daha kapsamlı sonuçlar üretebilir. Her şey yolunda giderse, bundan altı yıl sonra yeni bir süper bilgisayar standardı olabileceği düşünülüyor.