AKİT MENÜ

Gündem

Yandık ki ne yandık! En çok hile yapılan gıda belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ifşa listesi, son günlerde kamuoyunun gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bakanlık, halk sağlığını tehlikeye atan ve taklit-tağşiş yapıldığı tespit edilen ürünlerin yer aldığı listeyi güncelledi. Gıdalarda yapılan denetimlerle tespit edilen bu ürünler, tüketiciler arasında büyük endişeye yol açarken, her geçen gün yeni ürünlerin bu listeye eklenmesi dikkat çekiyor. Vatandaşlar, özellikle gıda güvenliği konusunda daha fazla bilinçlenirken, yetkililer de denetimlerin sıkı bir şekilde devam edeceğini belirtiyor.

1

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ifşa listesi, son günlerde kamuoyunun gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bakanlık, halk sağlığını tehlikeye atan ve taklit-tağşiş yapıldığı tespit edilen ürünlerin yer aldığı listeyi güncelledi. Gıdalarda yapılan denetimlerle tespit edilen bu ürünler, tüketiciler arasında büyük endişeye yol açarken, her geçen gün yeni ürünlerin bu listeye eklenmesi dikkat çekiyor. Vatandaşlar, özellikle gıda güvenliği konusunda daha fazla bilinçlenirken, yetkililer de denetimlerin sıkı bir şekilde devam edeceğini belirtiyor.

2

Bakanlığın paylaştığı listelerde en fazla hile yapıldığı tespit edilen ürün zeytinyağı. Hileli ürünlerin neredeyse tamamı, raflarda "naturel", "sızma" ve "saf" gibi tanımlamalarla yer alsa da, Bakanlık denetimlerine göre bu ürünlere tohum yağları karıştırıldığı görülüyor.

3

Tohum yağları başta ayçiçek olmak üzere soya, pamuk, fındık gibi farklı bitkilerden elde ediliyor. Firmalar Aydın, Bursa, Hatay, İstanbul ve İzmir gibi farklı kentlere yayılmış durumda.

5

En çok hileli gıdanın tespit edildiği ikinci kategoriyse et ve et ürünleri. 150'ye yakın sorunlu köfte, kebap, kıyma, kıymalı börek gibi ürünün yaklaşık üçte ikisine "kanatlı eti" karıştırıldığı belirtiliyor.

6

Kanatlı et yasalara göre tavuk, hindi, kaz, ördek ve benzeri kanatlı hayvanların insan tüketimine uygun tüm parçalarını ifade ediyor.Diğer sorunlu et ve et ürünlerine taşlık ve kalp gibi sakatat; ya da "tek tırnaklı eti" katılması en yaygın hileler arasında.Bunlar Bakanlığa göre, başta at, eşek, katır olmak üzere tek tırnağı olan hayvanların etlerini tarif ediyor. Üçüncü sıradaki süt ve süt ürünlerinde en çok yapılan hileler arasında peynirlere margarin gibi bitkisel yağlar karıştırmak ya da nişasta eklemek gibi tağşişler yer alıyor.