Sağlık
ABD'li onkoloji diyetisyeni ''Ağzıma bile sürmem'' diyerek uyardı!
ABD'li onkoloji diyetisyeni Nichole Andrews, kanser riskini artıran besinleri açıkladı.
Sağlık
ABD'li onkoloji diyetisyeni Nichole Andrews, kanser riskini artıran besinleri açıkladı.
ABD'li onkoloji diyetisyeni Nichole Andrews, kanser riskini artıran besinleri açıkladı.
Günümüzde kanserlerin üçte biri, beslenme kaynaklıdır. Uzmanlar, özellikle işlenmiş ürünler ve rafine şekeri, kanserin en sevdiği besinler olarak tanımlar.
Alkol Washingtonlı onkoloji diyetisyeni Nichole Andrews'e göre ise kanser riskini artıran birincil etken, düzenli alkol tüketimi. Andrews, zararsız görülen bir kadeh şarabın bile genel sağlık üzerinde tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi. ''Ben alkol kullanmıyorum'' diyen ABD'li diyetisyen, ''Alkolün içindeki etanol; karaciğer, kolon ve meme kanseri de dahil olmak üzere pek çok kanser türüne davetiye çıkarır'' dedi.
İşlenmiş etler Listedeki ikinci tehlikenin işlenmiş etler olduğunu söyleyen uzman isim, işlenmiş etlerin kolorektal kanser riskini artırdığını belirterek, özellikle jambon tüketimi konusunda uyardı.
İşlenmiş et tüketmenin bağırsak kanseri için ciddi bir risk faktörü olduğunu söyleyen onkoloji diyetisyeni, bu etlerin saklanmasında kullanılan nitrat ve nitritlerin, bağırsaktaki hücrelere zarar vererek kansere yol açabileceğini söyledi.
Gazlı içecekler Andrews'ın listesinde dördüncü sırada şekerli içecekler yer aldı. Bu içeceklerin yüksek kalorili olmaları nedeniyle kilo alımına, dolayısıyla kanser riskine zemin hazırladığını belirten ABD'li uzman, ''Vücudunuzdaki yağ dokusunu düşük tutarsanız, kanser riskiniz de o kadar azalır. Vücuttaki fazla yağın, 13 farklı kanser türüne yakalanma riskini artırabildiğini unutmayın'' dedi.
Rafine şeker Rafine şekerin de oldukça tehlikeli olduğunu belirten Andrews, ''Özellikle çaya ve kahveye kesinlikle şeker atmayın. Bu alışkanlık, sağlığınızla tahmin ettiğinizden daha fazla oynuyor'' diyerek uyardı.
Kırmızı et Aşırı kırmızı et tüketiminin kolorektal kanser türlerine davetiye çıkardığını söyleyen uzman isim, ''Genellikle haftada bir porsiyon kırmızı et yiyorum ya da hiç yemiyorum. Yemek düzenimi; tavuk, hindi, balık, deniz ürünleri veya soya gibi farklı bitkisel protein türleri üzerine kuruyorum'' şeklinde konuştu.
Bitkisel sütler Vegan beslenmede popüler olan bitki bazlı sütlere karşı da dikkatli olunması gerektiğini söyleyen ABD'li diyetisyen, ''Ben her zaman inek sütü tercih ediyorum'' dedi.
Ancak bazı uzmanlar, inek sütünde bulunan kazeinin, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olebileceği konusunda uyarıyorlar.