AKİT MENÜ

Ekonomi

Merkez’i destekliyor kurda istikrar istiyoruz

Döviz kurlarındaki yükselişi değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bizim rahatsızlığımız istikrarsızlık ve öngörülebilir olmaması. Merkez Bankası’nın faiz artışı yapmamasını destekliyoruz, doğru görüyoruz” dedi. Büyükekşi, kurda istikrar istediklerini vurguladı.

2014-01-25 09:53:59
EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan yükselişte en büyük rahatsızlıklarını istikrarsızlık ve öngörülebilir olmaması olarak nitelendirerek, “Merkez Bankası’nın (MB) faiz artışı yapmamasını destekliyoruz, doğru görüyoruz. Çünkü bugün de görüldü ki MB’nin müdahale etmesi hiçbir şey ifade etmedi” yorumunda bulundu. Önceki akşam düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükekşi, 2013 yılında TİM bünyesinde yapılan çalışmaları ve 2014 yılına yönelik beklentileri paylaştı. Son dönemde yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, TİM’in 2013 yılında yaptığı çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı ve geçtiğimiz yıl TİM bünyesinde yapılan toplantılar ve yürütülen çalışmalar kapsamında bilgi verdi.

SATIŞ YAPMADIĞIMIZ ÜLKE BIRAKMADIK


Büyükekşi, geçtiğimiz yıla ilişkin özetle şunları anlattı: “Pazar çeşitlendirme stratejisiyle birlikte, adım atmadık ve mal satmadık ülke bırakmadık. 2013 yılında tam 250 gümrük noktasına ihracat gerçekleştirdik. 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke ve bölge sayısını 34’e, 100 milyon doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısını 115’e yükselttik. 2013 yılında düzenlediğimiz ticari heyetlerle, dünyanın etrafında tam 6 tur attık, 19 binin üzerinde ikili ticaret görüşmesi gerçekleştirdik, 24 ülkeden binin üzerinde özel alım heyeti misafirini ağırladık.” Büyükekşi, daha önce açıklanan 151,7 milyar dolarlık ihracatın da, 31 Ocak’ta açıklanacak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarıyla bir miktar daha artmasını öngördüklerini paylaştı.

“MB’Yİ DESTEKLİYORUZ”

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MB’nin kurdaki harekete yönelik tepkilerini şöyle değerlendirdi: “Türkiye 2006 yılında da benzeri gelişmeleri yaşadı. O zaman MB 4 puan faizleri artırdı. Gelinen noktada 1,8 liraya çıkan dolar 1,2 lirayı gördü. O yüzden özellikle şu an doların 2,30 liraya çıkması konusunda, biz bilsek ki bundan sonra hep 2,30’da gidecek o zaman hiçbir sorun yok zaten. Hepimiz önümüzü görürüz. Şu an en büyük rahatsızlığımız, önümüzü görememek. Dolar 2,30 olsa, ihracatçı maliyetini yapacak ona göre hareket edecek. Ama 2006 yılında nasıl düştüyse, şimdi mart seçimlerinden sonra tekrar 2 liraya düşmeyeceği kimsenin garantisi altında değil. Biz istikrar istiyoruz, bizim en büyük rahatsızlığımız istikrarsızlık ve öngörülebilir olmaması. Bu yüzden MB’nin faiz artışı yapmamasını destekliyoruz, doğru görüyoruz. ”

2014, İHRACATÇILAR İÇİN GÜNEŞLİ OLACAK

Siyasetin 10 yılda Türkiye’de çok büyük kazanımlar sağladığını, bundan sonra bu çalışmaların özellikle bir anayasal çalışmayla yapılmasının büyük fayda sağlayacağını belirten Büyükekşi, özellikle tüm partilerin konsensusuyla oluşması halinde çok daha uzun vadeli olacağını, ortaya bir istikrarın çıkacağını, mevcut huzursuzlukların azalacağını söyledi. TİM Başkanı, “Biz inanıyoruz ki 2014 yılı ihracatçı açısından daha güneşli günler olacak. İhracat yapmayan firmalar nasıl ihracat yaparım diye çalışma içine girsin. Çünkü bundan sonra ihracat daha önemli olacak. Ben sadece ithalat yaparım zihniyetinden vazgeçilmeli” ifadelerini kullandı.

Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı