AKİT MENÜ

Ekonomi

Heyecanlanmayın

Uzun vadede Türkiye’ye güvenenin pişman olmayacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kısa vadeli hareketlere bakıp sadece heyecanlanıp alışveriş yapmak kimseye fayda vermez. Böyle dönemlerde sükunet son derece önemlidir. Türkiye’nin uzun vadedeki başarısına, istikrarına güvenen mutlaka karlı çıkar, uzun vadede pişman olmaz” diye konuştu.

2014-01-25 09:52:56
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasalardaki hareketliliği, “geçici bir hareket” olarak görmekte büyük fayda olduğunu belirterek, “Kısa vadeli hareketlere bakıp, sadece heyecanlanıp alışveriş yapmak kimseye fayda vermez. Böyle dönemlerde sükunet son derece önemlidir. Türkiye’nin uzun vadedeki başarısına, istikrarına güvenen mutlaka karlı çıkar, uzun vadede pişman olmaz” dedi.

Babacan, Davos’ta CNBC-E ile NTV’nin ortak yayınında soruları yanıtladı. Dövizdeki hareketlenmelerde, uluslararası piyasalardaki gelişmelerin oldukça etkili olduğunu görmek gerektiğini belirten Babacan, sadece Türkiye’de değil, Rusya, Latin Amerika ve pek çok ülkede benzer hareketlerin görüldüğünü söyledi. Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirirken mutlaka uluslararası konjonktüre bakmak gerektiğinin altını çizen Babacan, geçen yılın Ocak-Şubat ayından itibaren 2013 ve 2014 yılının dikkatle izlenmesi gereken yıllar olduğunu belirttiklerini hatırlattı.

KAMU FİNANSMANI KORUNAKLI

“Hem kamu finansmanı hem de bankaların bilançosu kur hareketleri karşısında önemli oranda korunaklı durumda” diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımızın da bankalara borcuna baktığımızda o da hep Türk Lirası. Şirketlerimizin bir miktar döviz borcu var. Özellikle birkaç günlük hareketlerde uluslararası konjonktür, bizim iç meselelerimizden daha etkili. Bu geçici bir hareketlilik. Bunun er ya da geç düzeleceğini ve bir sükunete kavuşacağını da beklemek lazım.”

TÜRKİYE’YE GÜVENEN PİŞMAN OLMAZ

Uluslararası yatırımcıların bütün bu dönemde Türkiye’den net anlamda çıkış yapmadıklarını kaydeden Babacan, fiyatlarda düşüş olduğunu, değer kayıpları yaşandığını ama net anlamda Türkiye’den sermaye çıkışı olmadığını ifade etti. Uluslararası fonların Türkiye’nin uzun vadesine güvenmesi sebebiyle çıkışın olmadığını belirten Babacan, Hazine’nin önceki gün yaptığı 2,5 milyar dolarlık eurobond ihalesine dünyanın her yerinden 4 katı talep geldiğini, bu sayede Türkiye’ye nasıl bir itimadın olduğunu herkesin görmüş olduğunu söyledi. Babacan, “Türkiye’nin gücüne güvenen mutlaka kârlı çıkar, uzun vadede pişman olmaz. Türkiye bunları aşacaktır. Siyasi risk algısını azaltmak için yoğun bir şekilde çaba gösteriyoruz. Böyle dönemlerde sükunet son derece önemlidir” diye konuştu.

Türkiye’nin AB referansı sağlam


Gezi olaylarından bu yana geçen 7-8 aylık sürede uluslararası basının Türkiye ile ilgili olumsuz bir tutum sergilediğini ifade eden Babacan, “Ancak Türkiye’de yatırımı olan kişiler gelişmeleri gayet iyi okuyor” dedi. Babacan, Türkiye’nin AB referansının sağlam bir şekilde yerinde durmasının uzun vadeli yatırımcılar için çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı.
Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı