AKİT MENÜ

Gündem

Danıştay saldırısının görüntüleri yine çıkmadı

Danıştay saldırısının görüntüleri olabileceği gerekçesiyle mahkeme kararıyla incelenen 25 bilgisayarda hiçbir görüntü izine rastlanmadı. Emniyet hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi. Rapor ikisi tutuklu 10 sanığın yargılandığı OYAK davasında salı günü okunacak.

2014-01-27 15:26:00
Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına ilişkin OYAK güvenlik görevlileri hakkında açılan 2'si tutuklu 10 sanıklı davada önemli aşamaya gelindi. Mahkemenin bir yıldır yanıtını beklediği soru cevap buldu. İçerisinde saldırı anının görüntüleri olabileceği ihtimaline karşı 25 bilgisayar tek tek incelendi.

Mahkemeye ulaşan raporda incelenen 24 bilgisayarda da herhangi bir görüntü izine rastlanmadığı belirttildi. Sadece birinde bilgisayarın dönemin Genel Sekreter Yardımcısı tarafından kullanıldığına ait bulgular tespit eden emniyete göre, söz konusu bilgisayarda herhangi bir görüntü dosyasına ait izlere rastlanmadı.

Dava süreci

Özel yetkili savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Nisan 2012’de ‘Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına’ ilişkin OYAK güvenlik görevlisi 10 kişi hakkında dava açıldı. Danıştay’a ait güvenlik kamera sisteminden sorumlu OYAK güvenlik görevlileri, saldırı öncesi ve saldırı zamanına ilişkin görüntüleri silmek ile suçlanıyor. Halen 15. Ağır Ceza Mahkemesinde 2'si tutuklu 10 sanık yargılanıyor.

Ağır ilerleyen davada sanıklardan OYAK eski Genel Müdürü Orhan Çoban, "Danıştay binasındaki kameraları kayıt eden cihazın Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki dolapta kilitli olduğunu ve sistem arıza yapsa bile Genel Sekreter odasındaki bilgisayarda kamera görüntülerinin izlenip, kayıt yapılabildiğini’ söyledi.

Bu ifade sonrası mahkeme, Danıştay’a söz konusu bilgisayarın akıbetini sordu. Ve bilgisayarın dosyaların yer aldığı hard diskini acil koduyla istedi. Ancak Danıştay’dan gönderilen hard diskin incelemeler sonucunda ‘boş’ olduğu anlaşıldı.

Mahkemenin ikinci kez hard diski istemesi üzerine Danıştay bu kez de mahkemenin istediği ‘16 Mayıs ve saldırı günü 17 Mayıs 2006’ tarihleri yerine 2009-2011 yılında kullanılan bilgisayara ait hard diski gönderdi.

Mahkeme ile Danıştay arasında hard disk krizi uzun süre aşılamadı. Danıştay son olarak mahkemeye hard disk yerine “Teknik konularda kullanılan 25 bilgisayar olduğunu, o dönemde hangi bilgisayarın Genel Sekreter Yardımcısı tarafından kullanıldığını tespit edemediğini şeklinde yazı gönderdi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Emniyeti’den oluşturulacak bilirkişi heyetini 25 bilgisayarı inceleyerek, hangi bilgisayarın saldırı döneminde Genel Sekreter Yardımcısı tarafından kullanıldığının tespit edilmesini, görüntü olup olmadığını, silinip silinmediğinin tespit etmesini istedi. Ve bir yıl sonunda Emniyet'ten gelen yanıt, "25 bilgisayarda da görüntü izi yok" oldu.

Danıştay saldırısı

Danıştay 17 Mayıs 2006'da avukat Alparslan Arslan Danıştay 2. Dairesi'nde silahlı saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin öldü, aralarında Daire Başkanı Mustafa Birden’in de yer aldığı dört üye yaralandı.

Alparslan Arslan ve arkadaşları kısa sürede yakalandı. Mahkeme cinayetin ‘başörtüsü düzenlemesi’ nedeniyle gerçekleştirildiğine hükmetti. Kararda, "Ergenekon terör örgütüyle, Danıştay saldırısı arasında bir bağlantının bulunmadığı" da yeraldı. Ancak Yargıtay kararı bozdu. davanın Ergenekon davası ile birleştirilmesi gerektiğine karar verdi.

Danıştay saldırısı örgütün ‘silahlı eylemi’ olarak 1. Ergenekon iddianamesine temel oluşturdu. Ölen Mustafa Yücel Özbilgin iddianamede maktul olarak yer aldı. Ergenekon Davası 5 Ağustos 2013'te sonuçlandı. Alparslan Arslan iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 90 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Saldırıyla ilgili emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de “Danıştay saldırısını azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldılar.

(Al Jazeera)

Yorumlara Git

Ha pu da oldi! 600 metre yükseklikte paraşütte kemençe çaldı

D. Türkistan davasına sahip çıkalım

Üç günlüğüne iç siyaseti terketsek, tek yürek olsak!

CHP’den yanardöner siyaseti

Anca İstanbul olur: Kaçak kat üstüne kaçak kat çıktılar!