AKİT MENÜ

Ekonomi

MB’den büyük faiz artırımı

Piyasalardaki hareketlilik üzerine gözlerin çevrildiği Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nu olağanüstü toplayarak TL’nin değer kaybını frenlemeye çalıştı. MB, borçlanma faiz oranını yüzde 3,50’den yüzde 8’e, borç verme oranını % 6.15’e, politika faizini % 5,5’ten % ’10’a, marjinal fonlama maliyetini 7.75’ten % 12’ye, borç verme faiz oranını % 10.25’ten % 15’e, vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50’den yüzde 10’a yükseltti.

2014-01-29 10:32:15
ANKARA - Piyasalardaki hareketlilik üzerine gözlerin çevrildiği Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nu olağanüstü toplayarak TL’nin değer kaybını frenlemeye çalıştı. MB, borçlanma faiz oranını yüzde 3,50’den yüzde 8’e, borç verme oranını % 6.15’e, politika faizini % 5,5’ten % ’10’a, marjinal fonlama maliyetini 7.75’ten % 12’ye, borç verme faiz oranını % 10.25’ten % 15’e, vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50’den yüzde 10’a yükseltti. Kararın açıklanmasıyla birlikte uluslararası piyasada TL/Dolar paritesi 2.20’nin altına indi.

MB’nin açıklamasında şöyle denildi: “Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar verilmiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5’ten, yüzde 8’e yükseltilmiştir.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltilmiştir.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltilmiştir. Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşanmaktadır. Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir.

Bu doğrultuda, (i) bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarılmıştır; (ii) önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”
Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı