AKİT MENÜ

Teknoloji

Teknoloji devlerinin insanlık dramı!

Günlük hayatın vazgeçilmezi akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer cihazlarda kullanılan şarjlı pillerin yapımı için Afrika'da birçok işçi tehlike içinde çalışıyor

iPhone ve Samsung Galaxy gibi telefonların pilleri için oldukça ender rastlanan 'koltan' madenine ulaşmaya çalışan işçilerin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki zor çalışma şartları görüntülendi.

HAYATLARINI RİSKE ATIYORLAR

Dağdaki madende çalışan işçiler, oldukça derin kazılar yaparak çamurlu alanlarda elleriyle 'koltan' madenine ulaşmaya çalışıyor.

HER YERDE BU MADEN VAR

Koltan madeni, cep telefonları, DVD oynatıcılar gibi yüksek-teknoloji ürünlerinde kullanılıyor. Dünyanın bilinen koltan rezervinin%80'i Kongo'da bulunuyor.



KAPANIN ELİNDE KALIYOR

Madenin önemli bir kısmı Uganda, Burundi ve Rwanda'lı milisler tarafından kaçırılıyor. Kaçırılan koltan, öncelikle ABD olmak üzere batı ülkelerine ihraç ediliyor. Geri kalan kısmı da Kongo ordusu tarafından kaçak olarak yine batıya satılıyor.



KANLI MİNERAL

Son on yılda artan talep, koltanı -aynı elmas gibi- savaş düzenini finanse eden "kanlı" bir mineral haline getiriyor. Bu durum da koltan madencilerinin inanılmaz güç şartlarda çalışmasına yol açıyor.

ÇALIŞANLARIN KOMİK KAZANCI

Koltan madencileri ölüme indikleri her gün için sadece 7 dolar (Yaklaşık 21 TL) kazanabiliyor. Günde 15 saat kadar çalışan madenciler çıkardıkları koltanı köye omuzlarında taşıyor.



KİLOSU 200 DOLAR

Koltanın kilo fiyatı ise 200 dolar. Kongolu madenciler hiç satın alamayacakları bir teknolojiye hammadde sağlamak için hayat mücadelesi verirken dünya teknoloji devleri ucuz koltan elde edebildikleri sürece bu duruma göz yumuyor. İşte cep telefonlarımızı mümkün kılan koltanın, çok yakında değişmeyecek gibi görünen hazin hikayesi...

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor