AKİT MENÜ

Teknoloji

Bir kara deliğin oluşma sürecine tanıklık edebiliriz!

Bilim adamları iki dev yıldızın birbirlerini çekmeye başladıklarını ve birleşmeye başladıklarını görüntülediler. Bu görüntüler, bir kara deliğin oluşumunun ilk aşamaları olabilir

Uzayda yaşanan en ender olaylardan birisi yıldızların çarpışmasıdır. Genelde kendi çekim alanlarında sakin bir şekilde yaşayan bu dev, sıcak gaz kütleleri bazen birbirlerinin çekim kuvvetine kapılırlar ve yavaş yavaş yaklaşmaya başlarlar. Bu yakınlaşma bir kere başladıktan sonra durdurulamıyor ve iki gök cismi, birbirleriyle tam olarak birleşene kadar yakınlaşıyor.

Avrupa Güney Gözlemevi'nde bulunan astonomlar, Very Large Telescope (VLT) adındaki bir teleskop ile birlikte 160.000 ışık yılı uzaklıktaki 2 yıldızlı bir sistemi görüntülediler. Güneş Sistemi'nde olduğu gibi merkezinde yıldız bulunan ancak bu yıldız sayısı 2 olan sistemdeki yıldızların büyüklüğü, Güneş'ten 57 kat daha fazla. Yüzey sıcaklıkları 40.000 derece olan bu büyük iki yıldız, uzun zamandan beri birbirlerinin etrafında dönüyorlar ve çevrelerindeki gezegenlerin yörüngelerinde dönmesini sağlıyorlar. Ancak yıldızların çok fazla yakınlaşmasıyla birlikte bir birleşme yaşanmaya başladı.

Bu yıldızların birleşmesi daha gerçekleşmiş değil, yani en azından bizim için. Bir süre sonra tam olarak birleşecek olan bu iki yıldızın kaderi iki farklı şekilde devam edebilir; Yıldızlardan büyük ve çekim kuvveti fazla olan diğerini soğurmaya başlayacaktır ve içlerinden birinin bünyesinde bir birleşme gerçekleşecektir. Ancak Güneş'in 6000 derecelik sıcaklığından yaklaşık 7 kat fazla yüzey sıcaklığına sahip olan bu yıldızların çekirdekleri, Güneş'in 16 milyon derecelik çekirdeğinden de kat kat fazla olabilir. Bu derecede yüksek sıcaklıklar, büyük gaz tepkimeleriyle birlikte gerçekleşebilir. Yakınlaşmayla birlikte iki yıldızdan birindeki tepkimeler kontrolden çıkabilir ve yıldızların birisinin çekim kuvveti kaybolabilir. Böylece yeni birleşmiş olan yıldızlar büyük bir patlamayla birlikte yok olur.

Yıldızlar küçük bir ihtimal olsa da birbirlerinin bünyesine uyum sağlarlar ve birlikte çalışmaya karar verirler. Böylece ortaya ikisinin birleşmesiyle oluşmuş devasa bir yıldız çıkar. Birleşen yıldızların sıcaklıkları ve boyutlarından dolayı büyük ve oldukça sıcak olan bu yeni yıldız, her yıldızın bir gün yaşayacağı gibi ölüm aşamasına geldiği sırada kendi içine çökmeye başlayacaktır. Çok büyük bir enerjiye sahip olan bu yeni yıldızın ölümüyle birlikte yeni bir kara deliğin oluşması muhtemel.

Bu iki olasılığı incelediğimizde, yıldızların bizden 160.000 ışık yılı uzakta olmasının sevindirici olduğunu söyleyebiliriz.

Yorumlara Git

Metin Arolat'ın ölüm sebebi ile ilgili şok detay!

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)