AKİT MENÜ

Ekonomi

Tarımda Avrupa devlerini solladık

Türkiye’nin tarımsal geliri 62 milyar doları bulurken, Fransa’nın 47 milyar dolar, İtalya’nın 40 milyar dolar, İspanya’nın ise 33 milyar dolarda kaldı. Tarımsal gelir açısından Türkiye, Hırvatistan ve Bulgaristan’ın milli gelirlerinden bile büyük rakamlara ulaştı

2014-01-30 11:35:25
ANKARA - Türkiye’de tarımsal gelir, Fransa, İspanya ve İtalya gibi Avrupa tarım devlerini geride bıraktı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Dünya Bankası kaynaklarından derlenen verilere göre, Türkiye, Avrupa’da 2012 yılında tarımın GSMH’ye oranı, yüzde 7,9 ile en yüksek seviyede gerçekleşen ülke oldu.

Tarımsal üretim açısından önceki senelerde “dev” kabul edilen Fransa, İtalya ve İspanya’yı geride bırakan Türkiye, bu dönemde 62 milyar dolarlık tarımsal üretim gerçekleştirerek, Avrupa’da ilk sıraya yerleşti.

AB üyeleri arasında tarımsal üretimin oransal olarak en büyük olduğu ülkeler yüzde 7,4 ile Romanya, yüzde 5,6 ile Bulgaristan ve yüzde 5,4 ile Macaristan olurken, en düşük olduğu ülkeler ise binde 3’le Lüksemburg, binde 7 ile İngiltere ve Belçika oldu. Aynı dönemde Fransa’da tarımın GSMH içerisindeki payı yüzde 1,8 seviyelerinde gerçekleşirken, tarımsal gelir de yaklaşık 47 milyar dolara ulaştı.

AB’de tarımsal üretimden en fazla gelir elde eden Fransa’yı, 40 milyar dolarla İtalya, 33 milyar dolarla İspanya ve yaklaşık 31 milyar dolarla da Almanya izledi.

62 milyar dolarlık tarımsal geliriyle Türkiye, birçok AB üyesi ülkenin ekonomilerini bile geride bıraktı. Türkiye’nin tarımsal üretimi, Avrupa’nın son üyesi Hırvatistan’ın 59 milyar dolarlık GSMH’sını, Lüksemburg’un, Bulgaristan’ın, Slovenya’nın, Litvanya’nın, Letonya’nın, Güney Kıbrıs Rum kesiminin, Estonya’nın ve Malta’nın da toplam milli gelirlerini aştı.

Yağışlar çiftçiye nefes aldırdı

Gaziantep’te üç gündür etkili olan yağışlı hava, tarım ve meyvecilik üretiminde önemli yere sahip Araban Ovası’nda çiftçinin yüzünü güldürdü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, bölgedeki yağışlı havanın sürdüğünü, uzun süren yağışsız iklimin ardından üç gündür yağan yağmurun tarım ürünleri üzerindeki kuraklık sorununa çare olduğunu dile getirdi.
Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı