AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Şahin Uçar, Ermeni meselesinde ezber bozacak

İlmi çalışmalarıyla Tarih Felesefesi’ne yeni yorumlar getiren dünyaca ünlü akademisyenlerimizden Prof Dr. Şahin Uçar, bugün Ümraniye Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde ezber bozacak.

2015-10-27 14:09:25

Türk Tarih filozofu Şahin Uçar, Ümraniye Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde (yeni hizmet binası) şuur ve bellek üzerine bir konuşma yapacak. Şuur üzerinden son dönemde tartışmalı konu Ermeni meselesi de masaya yatırılacak. Bugün (Salı) saat 19.30’da Fatih Sultan Mehmet caddesi, Atatürk mahallesi (Ümraniye Kaymakamlığı karşısı) icra edilecek olan konferansa katılım ücretsizdir. Yoğun katılım beklenen konferansın sonunda dinleyicilerin soruları cevaplanacak.

Prof. Dr. Şahin Uçar kimdir?

1949 yılında Sivas'ın Acıyurt köyünde doğan Prof. Dr. Şahin Uçar, ilk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Yüksek öğrenimini de 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde yaptı. 1973-76 yılları arasında Sivas'ta öğretmenlik yaptı. Klasik tarzda mürettep bir divan olan Şeydâ Divânı'nı öğretmenlik yıllarında Sivas'ta tamamladı. Şeydâ Divânı ve Hat çalışması sebebiyle, 1976'da, Erzurum'da Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde Paleografi ve Epigrafi uzmanı tayin edildi.

1980'de Amerika'ya giderek Princeton Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı ve İngilizce öğrendi. 1983'de, Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız nezaretinde İslâm Tarihi doktorasını tamamladı. Şahin Uçar, 1993'te Selçuk Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent, 1989'da Doçent oldu. Aynı yıl, Ankara Valiliği himayesinde İl Kültür Müdürlüğü sergi salonunda "Hat ve Tezyînât Sergisi" açtı. Bu vesile ile yapılan röportajlarda, bazı hat ve tezhib eserleri gazetelerin kültür sayfalarında basılarak tanıtıldı. 1993'te Profesör olarak Niğde Üniversitesi'ne geçti. Dekan Vekili, Rektör Yardımcısı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olarak çalıştı.

1992'de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından tertiplenen "Türkçe'nin I. Uluslararası Şiir Şöleni"ne katıldı. Aynı yıl Tarih Felsefesi Açısından İslâm'da Mülk ve Hilafet isimli eseri ile, Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Fikir Adamı" ödülünü aldı. 1995'de "Varlığın Mâna ve Mazmûnu" isimli eseri ile ikinci defa aynı ödüle lâyık görüldü. 1995'te Türkmenistan'da yapılan "Türkçe'nin 3. Ulusararası Şiir Şöleni"ne ve 1996'da Kıbrıs'ta yapılan "Türkçe'nin 4. Uluslararası Şiir Şöleni"ne katıldı.

Hat, tezhib, musiki ve şiirle meşgul oldu ve bazı eserleri İstanbul'daki talebelik yıllarında kitap kapağı olarak basıldı. Bazı eserleri, repertuar kurulunca incelenmiş ve besteleri TRT Musiki Repertuarı'na alınmış bulunmaktadır. Şahin Uçar, İngilizce, Rusça, Kazakça, Arapça ve Latince bilmektedir. Uçar’ın birçok makalesi yurt dışındaki üniversitelerin Tarih Felsefesi derslerinde okutulmaktadır.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı