AKİT MENÜ

Ekonomi

“Kayıtdışı ile mücadelede ‘gönüllü uyumu’ önemli”

Son yıllarda 1,5 milyon çalışanın, 90 binden fazla işletmenin kayıt altına alındığını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışılıkla mücadelede bilinçli ve gönüllü uyumun çok önemli olduğunu, amaçlarının hiçbir şekilde ellerindeki idari yetkileri, d

2013-02-26 20:47:26

İSTANBUL
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de kayıtdışı ekonominin milli gelire oranında son 10 yılda 5 puanlık bir ilerleme sağlandığını belirterek, ‘’Her bir puanının yaklaşık 15 milyar lira olduğunu düşünürseniz, bu hakikaten çok ciddi bir rakam’’ dedi.
Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca düzenlenen ‘’Kayıtlı Ekonomiye Geçişte Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma’’ toplantısının açılışında, kayıtdışılıkla mücadelenin Türkiye’nin en temel sorunu olduğunu, kayıtdışılıkla mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu ve bunun bir tek kurumun tek başına başarabileceği bir konu olmadığını kaydetti.
Koordinasyonunun Gelir İdaresi Başkanlığı’na verilmiş olmasına rağmen çalışmaları 14 kamu kuruluşuyla birlikte yaptıklarını kaydeden Şimşek, ‘’Ama sizlerin katkısı, sizlerle birlikte yapacağımız çalışma, sizlerin tespiti ben inanıyorum ki son derece önemli...’’ dedi.
Söz konusu eylem planını oluştururken herkesle istişare ettiklerini ve belki de 2014’ten itibaren yeni bir eylem planı oluşturacaklarını belirten Şimşek, kayıtdışılığın genellikle vergi kaybı olarak görüldüğünü, 10 yıl öncesine göre kayıtdışı ekonominin milli gelire oranında 5 puanlık bir ilerleme sağladıklarını belirtti.
‘’5 puan deyip geçmeyin. 5 puan, bugünkü rakamlarla çok ciddi bir vergi gelirine karşılık geliyor. Yani her bir puanının yaklaşık 15 milyar lira olduğunu düşünürseniz, bu hakikaten çok ciddi bir rakam’’ diyen Bakan Şimşek, bu önemli olmakla birlikte esas konunun kayıtdışılığın beraberinde getirdiği haksız rekabet ortamı olduğunu vurguladı.
Temel problemin haksız rekabet olduğunu belirten Şimşek, ‘’Bununla beraber, aslında kayıtdışı kalan mükelleflerimiz, kendilerine de büyük haksızlık yapıyorlar’’ dedi.
“KAYITDIŞINDA AB
ORTALAMASINI YAKALAYALIM”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışılığın milli gelire oranının Avrupa Birliği’nde (AB) yaklaşık yüzde 19, Türkiye’de ise yüzde 27 olduğunu belirterek, ‘’Eğer AB ortalamasını yakalarsak, 2015’te hiçbir vergi oranıyla oynamadan, hiçbir vergiyi artırmadan yaklaşık 58 milyar liralık ilave gelir elde edilebilir’’ dedi.
Şimşek, kayıtdışılıkla mücadelede bilinç ve gönüllü uyumun çok önemli olduğunu vurgulayarak, ‘’O sebeble biz koordinasyona çok önem veriyoruz. Kurumlar arası birlikte çalışmaya, eşgüdüme önem veriyoruz. Fakat biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım sizlerin desteği olmadan biz bu işi başaramayız. Sizin fikirlerinize çok önem veriyoruz. Fikirlerinizin çoğunu elimizden geldiğince bu eylem planına yansıttık. Eylem planını önümüzdeki dönem için güncellerken tekrara sizlerle bu işi yapacağız, birlikte başaracağız’’ diye konuştu.
“MEKTUPLA KİRA
VERGİLERİNİ TOPLADIK”
Gönüllü uyumun kendileri için esas olduğunu, amaçlarının hiçbir şekilde ellerindeki idari yetkileri, denetim kapasitesini mükelleflerinin aleyhine kullanmak olmadığını anlatan Şimşek, şunları söyledi:
‘’Mesela gayri menkul sermaye iradı vergisi diye bir vergi var. Yani kiradan aldığımız vergi. Artık teknoloji gelişti. Sigorta şirketlerinden, bankalardan, tapudan, MERNİS sisteminden bütün veriler akıyor. Baktık hayatında hiç kapımızı çalmamış ama kira geliri elde eden yüz binlerce mükellefimiz vatandaşımız var. Biz gidip 5 yıllık işlem yapmadık. Faiz ceza yürütmedik. Tam aksine mektup gönderip kapılarını çaldık. Beyannamelerini kendimiz hazırladık. Dedik ki gelin siz de kazandığınız ölçüde katkıda bulunun. Yani gönüllü uyumu biz samimi olarak teşvik ediyoruz, gönüllü uyumu esas alıyoruz. Kayıtdışılıkla mücadele eylem planının en önemli bileşenlerinden bir tanesi bu...’’
“MÜKELLEFLE
DİYALOG KURULMALI”
Şimşek, bunun olmaması halinde denetim kapasitesini ve yasal mevzuatı işletmek durumunda kalacaklarını belirterek, teşviklerle, proaktif yaklaşımlarla, mükelleflerle kurulacak diyalogla gönüllü uyumu ne kadar artırırlarsa o kadar başarılı olacaklarını ifade etti.
10 yıl öncesine göre çok mesafe kaydedildiğini ve 10 yıl önce toplanan vergilerin yüzde 86’sının devletin faizine ödendiğini hatırlatan Şimşek, ‘’Abartısız bir rakam. Yani milli gelirimizin yüzde 15’ini, vergi gelirlerinin yüzde 86’sını sadece devletin iç ve dış borç faizine gidiyordu. Şimdi ise topladığımız vergilerin yüzde 83-84’ünün milletimize hizmet ve yatırım olarak sunuyoruz. Faize giden kısım hâlâ yüzde 16-17 civarında...’’ dedi.
Şimşek, amaçlarının milletten toplanan vergilerin şeffaf olarak tekrar millete hizmet olarak sunmak olduğunu ifade etti.      
 

Yorumlara Git

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…

Karadeniz'in fındığı bakın kimleri zengin ediyor! Çıldırmamak elde değil

Herkese geçmiş olsun! Marketlerde kapış kapış giden o ürüne deli zam geliyor