AKİT MENÜ

Teknoloji

Apple panik oldu!

Apple, 2013 yılından bu yana akıllı telefonlarında Touch ID adı verilen parmak izi okuma sensörünü kullanıyor. Şimdi ise bu sensörün özelliklerini geliştirmek için yeni bir patent başvurusu ortaya çıktı. Apple, Touch ID ile çalışacak bir panik modu geliştiriyor.

Apple, hırsızlara karşı önlem ve kaçırılma vakaları için telefonunuzu hemen kapatıp bulunduğunuz lokasyonu belirleyeceğiniz kişilere yollayan yeni bir sistemin patentini almak için çalışmalar düzenliyor. Panik Modu olarak adlandırılan bu sistem devreye girdiğinde telefon alarm vermeye başlıyor ve siz durduruna kadar devam ediyor.

USPTO yani ABD Patent Ofisi’nden sızan bazı şemalara göre Apple, Touch ID sensörüne yeni bir özellik ekleyecek. Bu özellik “Panik Modu” olarak adlandırılmış. Panik Modu ile cihazların güvenliği bir adım daha üst seviyeye taşınacak.

Bu yeni özelliği kullanmak için Ayarlar > Touch ID içerisinde bir parmağınızı özel olarak tanımlamanız gerekiyor. Ardından Touch ID üzerinde o parmağınızı uzun süre tuttuğunuzda bu mod aktifleşiyor. Yani bu mod, sizin önceden belirlediğiniz bir parmağınız ile tetikleniyor.

Bu mod aktifleştikten sonra cihazınızın ön kamerası, mikrofon eşliğinde video çekmeye başlıyor. Dilerseniz fotoğraf da çekebiliyor. Çekilen bu görüntüler iCloud üzerinden aktarılabiliyor. Dosyalar kayıt edilip yollanabildiği gibi aynı zamanda gerçek zamanlı bir yayını da yine bu sayede başka bir cihazdan takip edebiliyorsunuz.

Bu özellik, Android işletim sisteminde farklı şekillerde de olsa üçüncü parti uygulamalarla sağlanabiliyor. Ancak Apple bunu varsayılan bir özellik olarak kullanıma sunmak istiyor. Bu sayede kişisel verilerinizin güvenliği konusunda cihazınızın size yardımcı olabiliyor. Henüz tüm detayları belli değil ancak bu özelliğin bir diğer çalışma şekli daha olabilir. Örneğin üst üste 5 yanlış şifre veya parmak izi okumasından sonra cihaz, ön kameradan bir fotoğraf çekip  size e-posta yollayabilir.

Bilindiği gibi Touch ID, bir parmak izi kimlik algılayıcısı. Touch ID'yi iPhone 5s veya daha yeni bir modeli,  iPad Air 2 veya iPad mini 3 ya da daha yeni bir modeliyle kullanabiliyorsunuz.

Apple şu ana kadar birçok uygulamanın ve yeniliğin patentini aldı, ama bazılarını hiç kullanmadı. Ama şirket telefon hırsızlarına karşı duyarlılığını her fırsatta ifade ettiği için bu sefer yeniliğin önümüzdeki günlerde duyurulacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Apple’ın patent başvurusu biraz göz ardı edilmiş başka bir fikri daha ortaya çıkarıyor. Panik modunda kullanılan teknoloji, şirketin günün birinde parmak izleri üzerinden belli uygulama ya da fonksiyonlara erişim imkanı verebileceğini ortaya koyuyor. Patenti için başvurulan panik modu özelliğinin ne zaman iPhone’larda görülebileceği ise şu an için bilinmiyor.

Yorumlara Git

"5 milyon insan Türkiye'ye gidecek" diyerek duyurdular

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in kalleş planını açıkladı

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı

Yana yakıla Ocak’ta golcü arıyor! Fenerbahçe’ye 65 milyonluk golcü! Mou talimatı verdi yine…

Ortalık karışacak! Derbi öncesi sponsor bombası: Beşiktaş'tan Galatasaray'a illegal suçlaması