AKİT MENÜ

Gündem

İKV'den TBMM Başkanı'na ziyaret

TBMM Başkanı Çiçek, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Vardan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti

2014-02-03 17:21:17

Cemil Çiçek: "Bazı fasıllar açılacak gibi gözüküyor. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden sonra... Çünkü bir kısım fasıllar onların blokesi sebebiyle görüşülemiyordu. Ümit ederiz, onlar da açılmak suretiyle yeni bir sayfa açılmış olur"

TBMM  - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bazı fasıllar açılacak gibi gözüküyor. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden sonra... Çünkü bir kısım fasıllar onların blokesi sebebiyle görüşülemiyordu. Ümit ederiz, onlar da açılmak suretiyle yeni bir sayfa açılmış olur" dedi.

Çiçek, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Vardan, kabulde yaptığı konuşmada, vakıf hakkında bilgi verdi. 1965'te kurulan vakfın, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde destekleyici faaliyetlerde bulunmaya gayret ettiğini belirten Vardan, vakfın 49 yılda elinden geldiği kadar hem Türkiye hem de AB kanadına değişik çalışmalar yaptığını bildirdi.

Cemil Çiçek de vakfın yarım yüzyıllık geçmişi olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin AB tercihi, bir devlet tercihidir ve stratejik bir tercihtir. Münferit olarak karşı olanlar olsa bile, 1963'ten bu tarafa Türkiye'nin devlet politikası olarak yürütülmektedir. Bu 50 yıllık süreç inişli çıkışlı, bazen çok yoğun çabaların, gayretlerin gösterildiği, bazı dönemlerde de askıya alındığı bir 50 yıllık geçmişi olan bir süreç. Ama geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye'nin bu hedefinden prensipte bir sapma söz konusu değil. Biz AB'ye tam üye olmak istiyoruz ve bunun da şahsen de çok doğru olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin menfaatinedir. AB-Türkiye ilişkileri bu 50 yıl içerisinde 'ne olacak ne olmayacak?' bunu da yaşayarak gördük. 

Türkiye'nin AB üyeliği her iki tarafın da menfaatinedir. Hem Türkiye'nin yararına olacaktır hem de AB'nin yararına olacaktır. Türkiye olmadan AB stratejik bir güç olmaz, sorun çözen güç olmaz. Büyük bir ekonomik birliktir, bir dayanışmadır, örnek olunacak pek çok yönü vardır. Ama birçok uluslararası politikada sorun çözen bir güç olarak mütalaa edilmemektedir. Türkiye gibi bir ülkenin AB'ye sağlayacağı çok büyük katkılar var. Halkının çok önemli bir kısmının Müslüman oluşu, demokratik değerleri benimsemesi ve bunları her geçen gün biraz daha kurumsallaşma noktasında yaptığı reformlar dikkate alındığında, AB Türkiye'nin tam üyeliği ile çok önemli kazanımlar elde etmiş olacak. Buna karşılık Türkiye'nin de AB ile ilişkileri arttıkça, geçmişte şu veya bu sebeple yapamadığı bir çok reformlar ki bunlar son derece önemli. Türkiye'nin daha çağdaş, daha demokratik, ileri ülke olmasına imkan verecek reformların yapılmasında AB'nin itici bir rolü olmuştur, bunu görmemiz lazım. Keşke bu reformları çok daha önceden yapabilseydik, Türkiye bugün daha farklı bir noktada olabilirdi.

Maalesef bir kısım ülkeler, Türkiye'nin AB konusunda engel çıkarmaya devam ediyor. Aradan 50 yıl geçmiş, aştığımız fasıl sayısı belli, bir tanesi açıldı kapandı, diğerleri ne zaman kapanacak belli değil. Hatta bazı fasılların açılış kriterleri bile Türkiye'ye bildirilmedi bildiğim kadarıyla. Bunlar bildirilmeyince siz neye göre yasal, yapısal ve kurumsal düzenlemeler yapacaksınız? Bunlar AB'nin önde gelen ülkelerinin politikaları sebebiyle biraz işi ağırdan aldıkları, hatta problemlerini çözmemiş ülkeyi, Rum kesimini içine almak suretiyle, onun arkasından dolanarak, 'Türkiye'nin üyeliğini arzu etmiyorlar' gibi bir inanç, kanaat artık toplumumuzda önemli ölçüde yerleşmiştir."

Cemil Çiçek, 2000'li yılların başında Türkiye'de AB'ye üyelik konusundaki destek çok yüksekken, bu desteğin bugün onun yarısına düştüğünü söyledi. 

Ne olursa olsun Türkiye'nin bu hedeften vazgeçmemesi gerektiğini işaret eden Çiçek, "AB olmasa dahi yapması gereken bir çok iş var. Bunları hepimiz tartışıyoruz, görüyoruz. Bunları kendimiz için yaptığımızdan dolayı, AB hedef olmasa bile, bunları bir an evvel gerçekleştirip Türkiye'yi daha ileri bir noktaya götürmemiz gerekiyor" dedi.

Çiçek, İktisadi Kalkınma Vakfı'nın aradan geçen 49 yıl içerisinde bu sürecin başarı ile sonlanması bakımından önemi çalışmalarda bulunduğunu belirterek, "Bu çalışmalar bizlere de yol gösteren, destek veren, güç veren çalışmalar. Bu dönemde bu çalışmaları daha büyük bir hızla devam ettirirsiniz. Bazı fasıllar açılacak gibi gözüküyor. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden sonra... Çünkü bir kısım fasıllar onların blokesi sebebiyle görüşülemiyordu. Ümit ederiz, onlar da açılmak suretiyle yeni bir sayfa açılmış olur. Biz yapacaklarımızı onlara da bağlamaksızın, zamanı iyi kullanmamız, yapmamız gereken bir çok işleri de yapmamız lazım. Zaten şartlarda bunu zorluyor. Bu işi ne kadar erken ve çabuk yaparsak, Türkiye bugün bulunduğundan daha güçlü bir noktada olacaktır" diye konuştu.

Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Hakan Fidan’dan İsrail’e karşı çarpıcı çıkış: Hemen bunu yapmalıyız

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var