AKİT MENÜ

İSLAM

Kıyamet alameti olan Güneş Batı'dan nasıl doğacak? Mahmud Esad Coşan Hoca manyetik alan üzerinden anlattı

Manyetik kutup noktalarının yüz binlerce yıl sonra tekrar yer değiştirme ihtimalinin ortaya çıkması, Hz. Muhammed (SAV)'in "Güneş batıdan doğmadıkça, Kıyamet kopmaz. O zaman herkes iman ederse de fayda vermez." hadisini akıllara getirdi. Merhum Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan, Hz. Peygamber'in kıyamet alametleri arasında saydığı bu durumu bir vaazında bakın nasıl anlatıyor...

2020-02-08 23:04:15

This browser does not support the video element.

Manyetik kutupların hızla yer değiştirmesi, Peygamber Efendimiz'in (ASM) "Güneş batıdan doğmadıkça, Kıyamet kopmaz. O zaman herkes iman ederse de fayda vermez." hadisini akıllara getirdi. Bu durum vatandaşlar arasında tartışma konusu oldu.

Merhum akademisyen, yazar, din adamı, vaiz Mahmud Esad Coşan, kıyametin Güneş'in Batı'dan doğma alametini manyetik alanın üzerinden kutupların yer değiştireceğini yıllar önce anlatması dikkat çekti.

Mühendislerin bu kıyamet alametini sorması üzerine Esad Coşan Hoca, bu alameti dünyanın yakınından geçen bir göktaşının manyetik kutupları itmesiyle eksenin kayabileceği şeklinde yorumladı.

Manyetik kutuplar yer değiştiriyor

Dünyanın kuzey manyetik kutbu, Kanada'dan Sibirya'ya doğru hızla kayıyor. Manyetik kutup o kadar hızlı yer değiştiriyor ki, ABD Ulusal Jeo-Mekansal Zeka Ajansı (NGA) ve İngiltere Savunma Coğrafya Merkezi'nden (DGC) bilim insanları gezegenin manyetik alanını tanımlayan ve tüm modern navigasyon sistemlerinin çalışmasını sağlayan, Dünya Manyetik Modelini güncellemek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Manyetik alan tarafından oluşan kutupsallık, evrensel bir sabit değildir. Tarih boyunca kutuplar pek çok kez yer değiştirdi, kuzey ile güney tersine döndü. Kutuplar, yaklaşık 40 bin yıl önce böyle bir teşebbüste bulunup başarısız oldu. En son yaşanan tam dönüşüm, yaklaşık 780 bin yıl önce gerçekleşti.

Dünyamızın manyetik alanı binlerce hatta milyonlarca yıldır yaklaşık aynı yoğunlukta kalabilir, ancak tam olarak bilinmeyen nedenlerle zaman zaman zayıflar ve bu zayıflamanın ardından muhtemelen birkaç bin yılda yön değiştirir.

Dünyanın manyetik alanı son on yılda endişe verici oranlarda zayıflıyor ve bu da Dünya’nın manyetik kutbunun yer değiştirmesi üzerine etkileri konusunda yaygın bir endişe oluşturuyor.

Colorado Boulder Üniversitesi ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) Çevresel Bilgi Ulusal Merkezlerinde jeomanyetikçi olan Arnaud Chulliat, “Yer değiştirme arttıkça hata daha da çok artıyor.” diyor.

Kuzey Kutbu'ndan Sibirya'ya doğru kayıyor

2018 başlarında, NOAA ve Edinburgh'daki İngiliz Jeolojik Araştırmaları'ndan araştırmacıların, Dünya Manyetik Modeli'nin seyir hatalarının mümkün olabileceği noktaya kadar yanlış olduğunu ortaya çıkardı.

Güney Amerika'nın altındaki jeomanyetik kutup ve kuzey manyetik kutbunun hareketi daha da hızlandı. Kuzey manyetik kutbu yıllardır sürekli olarak Kuzey Kutbu'ndan Sibirya'ya doğru kayıyor. Bununla birlikte, son birkaç on yılda, yılda yaklaşık 15 ila 55 kilometre arasında bir hız kazandı.

Mahmud Esad Coşan kimdir?

Mahmud Esad Coşan, 1938 yılında Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Ahmetçe köyünde doğdu.

Babası Halil Necâti Efendi, annesi ise Şâdiye Hanım'dır. Coşan'ın soyu anne-baba tarafından Buhàra'dan Çanakkale'ye göç etmiş seyyidlere dayanır.

İstanbul'a taşınan Esad Coşan hocaefendi ilkokuldan sonra Vefa Lisesi'ni bitirdi.

1960 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü'nü bitirdi. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'ne asistan olarak giren Coşan sırayla doktor, doçent ve profesörlük ünvânlarını aldı.

Mehmed Zâhid Kotku Hazretleri'nin sohbetlerine devam eden Halil Necati Efendi oğlu Esad Coşan hocaefendiyi de ilim ehlinin sohbet halkasına katıldı.

Mehmed Zahid Kotku hazretlerinin yakın ilgi ve muhabbetine muhatap olan Esad Efendi daha sonra onun damadı oldu.

1980 yılında M. Zahit Kotku'nun vefatından sonra da ilim ve irşad görevinin başına geçti.

Mahmud Esad Coşan hocaefendi tasavvuf, ilim ve aksiyonu şahsında birleştirdi.

İstanbul, Ankara, Konya ve Bursa'da hadis ve fıkıh enstitüleri açtırdı.

Doğu dillerinden Arapça ve Farsça'yı, batı dillerinden Almanca ve İngilizce'yi bilmekteydi.

Üniversitede yüzlerce öğrenci yetiştiren Esad Coşan hocaefendi 1987 yılında emekli oldu.

4 Şubat 2001 tarihinde, damadı Prof.Dr. Ali Yücel Uyarel ile bir cami açılışı yapmak için Grifit şehrine giderken, Avustralya'da geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etti.

Mahmud Esad Coşan'ın eserleri

-Allah'ın Gazabı ve Rızası

-Avustralya Sohbetleri
-Avustralya Sohbetleri
-Başarının Prensipleri
-Çocuklarla Başbaşa
-Doğru İnanç ve Güzel Kulluk-Gayemiz
-Güncel Meseleler 1
-Güncel Meseleler 2
-Hacc'ın Faziletleri ve İncelikleri
-Hacı Bektaş-ı Veli
-Haydi Hizmete!
-Hz. Ali Efendimiz'den Vecizeler
-İmanın ve İslamın Korunması
-İmanın ve İslam'ın Korunması-2
-İslam Çağrısı
-İslam, Tasavvuf, Hayat
-İslam'da Eğitimin İncelikleri
-Mehmed Zahid Kotku (KS) ve Tasavvuf -- Sempozyum Bildirileri
-Mi'rac Gecesi
-Ramazan ve Takva Eğitimi
-Ramazan ve Güzel Ameller
-Sosyal Çalışmalarda Organizasyon ve Başarı
-Tasavvuf Yolu Nedir?
-Tebliğ ve İrşad Çalışmaları
-Yeni Dönemde Yeni Görevler
-Yeni Ufuklar
-Yunus Emre ve Tasavvuf
-Zaferin Yolu ve Şartları
-Zikrullahın Faydaları

 

Yorumlara Git

20 Eylül 1238: Mahmûd B. Ahmed Nâsîrî'nin vefatı (Alim)

İsrail’den skandal talimat! Savaş kuzeyde resmen başladı

Amerikalılar Trump’ın mitinginde dehşeti yaşadı! Gizli Servis bilerek müdahale etmemiş

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de