AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Temel Hazıroğlu’nun “İnsan ve Gerçek” adlı kitabı çıktı

Yazılarıyla siyaset ve düşünce dilimize yeni ifade biçimi kazandırmaya çalışan, analiz ve eleştirel yaklaşarak bakış açılarını zorlayan, İslam üzerinden yeni bir fikriyat ve devrimci bir duruş ortaya koymaya çalışan Temel Hazıroğlu’nun “İnsan ve Gerçek” adlı ikinci kitabı Hayat Yayınları tarafından yayınlandı.

2015-11-10 17:50:36

Yazarın birinci kitabı olan “Yeni Arayış” ; Müslüman aydınlara, “demokrasi, insan hakları, özgürlük ve barış gibi kavramlar, bunları maske yapan Batının değil insanlığın, insanlık vicdanının ortak kazanımlarıdır” diyerek “ileri demokrasi” tezini gündeme getirmişti. Bu çalışma aslında bir tür zihinlerde “mayın temizleme” çalışması idi.

İnsan ve Gerçek adlı bu ikinci kitap ise üzerindeki mayınlardan temizlenmiş olan bu toprağın harmanlanması ve yeşermesi için etrafa küçük küçük tohumlar ekmektedir. Yani Müslüman aydının zihnine berrak bir çerçeve oluşturmak için düşünce damlaları serpmekte ve yaymaktadır. Böylece birinci kitapla mayınlardan temizlenmiş olan toprak, ikinci kitapla canlanmış, yeşillenmiş ve bir sonraki filizlenme aşamasına hazır hâle gelmiş olmaktadır. İkinci kitap, bir bakıma bu çağda Müslüman bir zihnin inşası ve oluşumu için bir çerçeve çizmektedir.

Yazarın iktisadi meselelere olan vukufiyeti göz önünde tutulursa kitapta ‘yeni zihin yeni iktisat’ anlayışı ile İnsan ve Ekonomiye dair yeni açılımlar yapmaktadır. Burada insana eğilen Temel Hazıroğlu kapitalist dünyada insanın bir ‘kaynak’ olarak görülmesinin dirayetle karşısında durmuş ve buna karşılık insanın bir 'değer', bir 'kıymet' olarak görülmesi gerektiği düşüncesinin altını çizmiştir.

Kitapta İslam İktisadı’nı esas alan yeni bir iktisat anlayışı, kurucu ve inşa edici bir iktisat felsefesi olarak “Katılım Ekonomisi” fikri gündeme getirilmiştir. Bu fikirden yola çıkarak kapitalist ekonomiye karşı eşitlik ve kardeşliğin hâkim olduğu, bütün insanlığın dünya ve üzerindeki nimetlerine katılımının esas alındığı bir ekonomi politiği ortaya konulmuştur.

Kitabın “Çeşni” başlığı altında ise Temel Hazıroğlu, yazarlık ve profesyonel iş hayatı açısından birikimlerini aktarmakta ve yetişen yeni nesle deneyimlerini sunmaktadır.

Bu çerçevede, yeniden diriliş ve yüceliş için zamanın ve zeminin hazır olduğunu düşünen Temel Hazıroğlu, bir üçüncü adım olarak “var olmak ve yücelmek” üzerine temellenecek üçüncü kitabın da demlenerek ve kendini yeniden bularak ortaya çıkmayı beklediğini ifade etmiştir.

 

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı