AKİT MENÜ

Ekonomi

17 Aralık kazığı halkı vurdu

ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, rüşvet ve yolsuzluk kılıflı 17 Aralık operasyonunun ekonomiye büyük zarar verdiğini belirterek, “Ülkenin çalışanı, çiftçisi, esnafı, memuru, bu süreçten ciddi manada etkilendi” dedi. Konya Ticaret Odası Genel Başkanı Selçuk Öztürk de 17 Aralık operasyonunun Türkiye’yi yönetilebilir olmaktan çıkarabilmeyi hedeflediğini kaydetti.

2014-02-05 10:37:37
RAMAZAN ALKAN / ANKARA - 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ekonomiye verdiği zararlar tartışılırken; önceki gün açıklanan enflasyon rakamları kirli operasyonların amacını ortaya koydu. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ekonomiyi hedef alan operasyonlara esnaf sendikaları da karşı çıktı. Ekonomideki bozulmayı gazetemize değerlendiren uzmanlar bu süreçten bir an önce çıkılması gerektiğini belirttiler.

BELİRSİZLİK EKONOMİYİ SARSTI

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, ekonominin temel belirleyicisinin “istikrar” olduğu söyledi. 17 Aralık operasyonları sonrası ülkedeki siyasi istikrarın bozulmasının ekonomiyi olumsuz manada etkilediğini belirten Çelikus, belli bir süre daha ekonominin bu şekilde sürebileceğini açıkladı.

Döviz artışının ülkeye bir panik havası yaşattığını dile getiren Çelikus, 17 Aralık operasyonlarının ülkeye bir devalüasyon yaşattığını ifade etti. “Türkiye yüzde 20 civarında adı konmamış bir devalüasyon yaşıyor. Ülkenin çalışanı, çiftçisi, esnafı, memuru, bu süreçten ciddi manada etkilendi, hatta bir manada fakirleşti” diyen Çelikus, “Seçimler ekonominin durumunda belirleyici olacak. Ak Parti seçimlerde tahminlerdeki gibi bir oy alırsa süreç eski haline döner. Bu seçimler kamu vicdanının imtihanı” diye konuştu.

‘ÜLKE YÖNETİLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKARILMAK İSTENİYOR’

Konya Ticaret Odası Genel Başkanı Selçuk Öztürk de yaptığı açıklamada, 17 Aralık operasyonları ve ABD Merkez Bankası FED’in almış olduğu kararların Türk ekonomisine etkilerine değindi. Kirli operasyonun Türkiye’yi yönetilebilir olmaktan çıkarabilmeyi hedeflediğini belirten Öztürk, “Ülkeyi yönetenlerin itibarını sarsarsanız, ülkenin yönetilmesini zor durumda bırakırsanız; bunun ilk yansımaları ekonomide görülür. Faiz yükselmesinin olumsuz etkilerini ocak ayı enflasyon rakamlarında gördük, şubat ve mart aylarında da faizlerin enflasyonu yükselttiğini göreceğiz” dedi.

Ülkeyi yönetenlerin ekonomideki sıkıntılara bir an önce çare bulacaklarına inandığını söyleyen Selçuk Öztürk, ekonomiye yapılan darbenin Gezi olaylarıyla başladığını vurguladı. Öztürk, Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık operasyonunun hemen öncesinde FED’in almış olduğu kararlara dikkat çekti ve “Ekonomi üzerindeki oyunlar, Gezi Parkı olaylarıyla başladı. Amerikan Merkez Bankası FED’in Gezi olaylarının hemen öncesinde mayıs ayında almış olduğu kararlar var. 17 Aralık operasyonu öncesinde de yine aralık ayı içerisinde FED’in almış olduğu kararlar ekonomimizi sarstı. Burada bir amaç var; Türkiye’nin yönetilebilirliğine son vermek” diye konuştu.

DEPREMDEN SAĞLAM ÇIKTIK

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, özel bir TV kanalında soruları cevapladı.  Türkiye’nin son iki-üç yılda iç talep bazlı bir büyüme yaşadığını belirten Işık, enflasyon rakamlarını da değerlendirerek, rakamların bir miktar yüksek olduğunu ifade ederek, gelecek aylardan itibaren enflasyonda düşüş yaşanacağını söyledi.

Kurlardaki oynaklığın ne kadar devam edeceği yönündeki bir soru üzerine ise Işık, bunun etkisinin 17 Aralık süreci ile arttığını vurguladı ve 30 Mart seçimleriyle birlikte her şeyin çok daha yerli yerine oturmuş olacağını ifade etti.

‘Rutine dönme sürecindeyiz’

17 Aralık’taki operasyonlara ilişkin bir soru üzerine de Işık, şunları kaydetti:
“Şöyle benzetmekte belki fayda olabilir. Bir şiddetli deprem oldu, çok şükür binamız sağlam olduğu için bu şiddetli depremden dolayı bina çökmedi. Binada taşıyıcı sistemler hasar almadı ama duvarlarda ufak tefek çatlaklar oldu. Şimdi duvarlardaki ufak tefek çatlağı gidermek çok kolaydır. O şiddetli depremi hükümet hafif sıyrıklarla atlattı. Belli bir süre sonra rutine dönecektir, şu anda rutine dönme sürecindeyiz. Yani artık Türkiye’de bu sürecin çok daha uzun süreceği gibi bir kanaat bence doğru bir kanaat değil.”

Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı