Ekonomi
Çin 2016'da Türk kirazı yiyecek
Çin’in Türkiye üreticisi ve ihracatçısı için çok önemli bir pazar olduğunu belirten kiraz üreticileri, “Çin dünyanın en pahalı kirazını tüketen ülke olarak biliniyor. Bizim için önemli kazanç” dediler.
Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokolle Türk kirazının Çin’e ihraç edilmesinin önündeki engeller kalktı.
Türkiye ile Çin arasında G20 Zirvesi’nde imzalanan 7 anlaşma arasında, “Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü” de yer aldı. Protokole, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi imza attı.
Sözkonusu protokol ile Türk kirazının Çin’e ihraç edilmesi imkanı doğdu.
Dünyada kiraz üretimi 2 milyon 405 bin hektar alanda 2 milyon 295 bin ton olarak gerçekleşti. Bu üretimin önemli bir bölümünü Türkiye, İran ve ABD üstlenirken, Türkiye’de 2015’te de 531 bin ton kiraz üretimi gerçekleşti. Türkiye dünya kiraz üretiminin yüzde 20’sini karşıladı.
53 BİN KİRAZ YETİŞTİRİCİSİ VAR
Geçen sene itibarıyla Türkiye’de ÇKS’ye kayıtlı 53 bin 101 kiraz yetiştiricisi 474 bin 482 dekar alanda üretim yaptı.
Toplam üretimin yüzde 59’nun gerçekleştirildiği ilk 10 il, Konya, İzmir, Manisa, Isparta, Bursa, Amasya, Kütahya, Çanakkale, Afyon ve K.Maraş olarak sıralandı. Kiraz ihracatı en çok 17 bin ton ve 67 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleştirilirken, bu ülkeyi 13 milyon dolar (10 bin ton) ile Rusya, 13 milyon dolar (6 bin ton) ile Bulgaristan, 2 milyon dolar (3 bin ton) ile Irak ve 10 milyon dolar (2 bin ton) ile Hollanda takip etti. Çin’in, dünyada kirazı en pahalı tüketen ülke olduğuna dikkati çeken Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Arif, “Çin 2016’da Türk kirazı yiyecek” dedi.