AKİT MENÜ

Sağlık

İran'da corona virüsten kaç kişi öldü? İran'daki Türkler ne olacak?

İran'da corona virüsten kaç kişi öldü? İran'da corona virüs vakası hızla yayılmaya devam ediyor. Hal böyle olunca Türkiye'de de panik artıyor. Milyonlarca kişi "İran'da kaç kişi öldü?" , "Corona virüs Türkiye'ye sıçrar mı?" sorularının cevaplarını araştırıyor. Peki, İran'daki Türkler ne olacak?

İran'da corona virüsten kaç kişi öldü? İran'da corona virüs vakası hızla yayılmaya devam ediyor. Hal böyle olunca Türkiye'de de panik artıyor. Milyonlarca kişi "İran'da kaç kişi öldü?" , "Corona virüs Türkiye'ye sıçrar mı?" sorularının cevaplarını araştırıyor. Peki, İran'daki Türkler ne olacak?

İran’ın Kum kentinden yayılmaya başlanan corona virüste bilanço her geçen gün artıyor. İran’da ölümler ve virüsün görüldüğü kişi sayısında artış gözlendi. Türkiye, İran’la olan sınır kapılarını kapattı. İşte, detaylar…

İran'da corona virüsten kaç kişi öldü?

İran devlet televizyonunda yayınlanan habere göre, Sağlık Bakanı Said Nemeki, ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin Meclise bir rapor sundu. Raporda, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye, virüsün bulaştığı kişi sayısının da 47'ye çıktığı belirtildi.

İran'daki Türkler ne olacak?

İran’dan virüsün Türkiye’ye sıçramaması için tedbirler alınmaya devam ediyor. Vatandaşlar ise İran’da yaşayan Türklerin sağlık durumlarını merak ediyor. Pek çok kişi “Çin’de olduğu gibi İran’dan da Türk vatandaşları alınacak mı?” sorusunun cevabını araştırıyor.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ila yaptığı söyleşi de merak edilen konuların cevapları öğrendi. İşte, röportajdan dikkat çeken bölümler...

İran sınırını kapatmakta biraz geç kalmadınız mı? Gelen gelmedi mi bu süreçte?"

"Hayır. Gecikme yok. Çünkü biz iki gündür bütün önlemleri almıştık zaten. Karayoluyla, havayoluyla ve demiryoluyla İran’dan gelen herkesi sağlık taramasından geçirdik. Termal kamera kontrolünün ötesinde bir kontroldü yaptığımız: Sağlık kabinleri oluşturduk, hekimlerimiz görev aldı ve pasaport kontrolünden geçen herkes sağlık taramasından geçirildi. Şüpheli olanları, yani soğuk algınlığı belirtisi olanları içeri almadık. Bu belirtileri taşıyan Türk vatandaşlarını ise gözlem altına aldık"

Kum kenti, İran makamları tarafından karantinaya alındı mı?

İki gün önce İran Sağlık Bakanı’na “Kum kenti dışında virüs için başka bir kaynak düşünüyor musunuz?” dedim. “Hayır” dedi. Tahran’da ve başka bazı şehirlerde de rastlanmış ama hepsi Kum kenti kaynaklı... Yani Kum kenti dışında salgına kaynaklık eden bir bölge yok. Kum kentinin Vuhan gibi karantinaya alınması gerekiyordu. Bunu İran Sağlık Bakanı’na söyledim. “Eğer Kum’u karantinaya alırsanız sınırı kapatma önlemi almamıza gerek kalmaz” dedim. Fakat İran Sağlık Bakanı, “Karantinaya alamayız” dedi. Biz de bunun üzerine sınırı kapatmak zorunda kaldık.

 İran sınırı ne zamana kadar kapalı olacak?

İran’daki salgının kontrol altına alınıp alınmadığına bakacağız. Buna göre karar vereceğiz.

 İtalya’da ortaya çıktı virüs olayı... Orasıyla ilgili neden bir önlem alınmıyor?

İtalya'da koronavirüs nedeniyle Venedik Karnavalı iptal edildi. İtalya virüsün çıktığı bölgeyi karantinaya aldı. Doğru yaptı. Çin de Vuhan’ı karantinaya almıştı. O da doğru yaptı. İran da Kum’u karantinaya alsaydı bu önleme gerek kalmayacaktı. 

 İran’da Türk vatandaşları var. Onların durumu ne olacak?

İran’daki Türk vatandaşlarımız arasında gelmek isteyenleri Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda Türkiye’ye getireceğiz. Bunun bütün planlamalarını yaptık. Gelen bütün vatandaşlarımız 14 gün gözlem altında tutulacak

İran’a gitmek isteyenler gidebilecekler mi?

Türkiye’den İran’a gitmek isteyen Türk vatandaşlarına izin vermiyoruz. Göndermiyoruz. Ama mesela Türkiye’de bulunan İranlılar ülkelerine dönmek isterlerse gidebilirler.

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi