AKİT MENÜ

Teknoloji

Einstein'ın kuantum dolanık teorisi böyle gerçekleştirildi!

Kuantum dolanıklığı teorisi bazı bilim adamlarının iddia ettiğinin aksine oda sıcaklığında gerçekleştirilen bir deney sayesinde gerçekleştirilebildi.

Fizik alanında yaptığı çalışmalarla günümüzde hala adından bahsettiren Albert Einstein, ortaya attığı farklı teorileriyle tanınıyordu. İlginç bilim adamının bu teorilerinden birisi olan kuantum dolanıklık teorisi, Einstein'ın anlattığına göre evrende farklı noktalarda bulunan ancak eş olarak sayılan, ayrılmış iki farklı parçacığın birbirleriyle sürekli olarak etkileşimde olmasını açıklamak amacıyla doğmuş bir teori. Teoride söz edilen kardeş (eş, ortak) parçacıklar, hiçbir etkiye maruz kalmadıkları ve birbirlerini etkileyemedikleri sürece birbirlerine tamamen zıt yönlerde hareket ediyorlar.

Geçtiğimiz günlerde araştırmacıların yaptığı büyük bir deney sayesinde bu teori kanıtlanabilmişti yani parçacıklar gerçekten de birbirlerini zıt şekillerde hareket ettirebiliyorlardı. Bu deneyin yapılabilmesi için hiçbir dış etkinin bulunmaması gerekiyordu çünkü parçacıklar en ufak manyetik etki de dahil herşeyden etkilenebiliyorlar. Bu nedenle deneyin yapılabilmesi için parçacıkların en düşük sıcaklık seviyesine yakın bir seviyeye, yani yaklaşık -273 dereceye soğutulmaları gerekiyordu.

Bir grup araştırmacı, gerekli olduğu düşünülen soğutma işlemini yapmadan deneyi başarılı bir şekilde gerçekleştirebildi. Oda sıcaklığında, macro boyutlarda gerçekleştirilebilen bu deneyde birkaç infrared lazer kullanıldı. Sadece bir kan hücresini doldurabilecek kadar elektronun ve çekirdeğin kullanıldığı bu deney, aralarında bulunan binlerce parçacığın dolanıklık özelliği göstermesiyle başarılı bir şekilde sonlandı.

Yorumlara Git

Allah’tan kork Ekrem!

101 İHA birçok şehri aynı anda vurmak için havalandı! Hepsi peş peşe yere çakıldı

İsviçre'de doğdu ama... Osmanlı hayranı genç ilgi odağı oldu

Türkiye resmen ayağa kalkacak! Fenerbahçe'den flaş karar! Galatasaraylı yöneticilere su yok…

TOGG’dan sonra da durmak yok! Hem Yerli hem elektrikli hem de ucuz